:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 01, 2019   9:47

0

334

Linta: Cilj Tuđmanovog režima etnički čista Hrvatska

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je da je "zločinačka akcija ''Bljesak'' (1. maja 1995) jedan u nizu dokaza da je cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države". 

"Danas se navršavaju 24 godine od navedene akcije hrvatske vojske i policije (u Zapadnoj Slavoniji), u kojoj je ubijeno blizu 300 srpskih civila i ratnih zarobljenika, a proterano preko 20.000 Srba", podsetio je Linta u današnjem saopštenju.

On je dodao da se, međutim, "ne sme zaboraviti činjenica da je u zločinačkoj akciji ''Bljesak'' proteran manji deo srpskog stanovništva tog područja", jer je "većina Srba iz zapadne Slavonije proterana je još u jesen 1991. godine u zločinačkim akcijama ''Otkos'', ''Orkan'' i ''Papuk''". 

Linta je ocenio da je jasno je da nadležni organi Hrvatske neće privesti pravdi odgovorne za ratne zločine nad Srbima jer se oni smatraju oslobodiocima i herojima, i postavio pitanje srpskom Tužilaštvu za ratne zločine kada će biti "podignute optužnice protiv naredbodavaca, organizatora i počinioca brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima" u tim zločinačkim akcijama.

"Krajnje je vreme da naše Tužilaštvo počne da procesuira brojne ratne zločine koji se počinjeni i protiv Srba, a ne samo protiv Hrvata, Bošnjaka i Albanaca. U suprotnom, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine zbog neprocesuiranja zločina nad srpskim civila i ratnim zarobljencima opravdava vrhunsku laž Zagreba i Sarajeva da su Srbi tobože bili agresori, a Hrvati i Bošnjaci oslobodioci i žrtve", istakao je Linta.

Izvor: T a n j u g

BljesakHrvatskaTužilaštvo za ratne zločineLinta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva