:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 08, 2019   10:06

0

228

Linta: Jedna u nizu skandaloznih odluka hrvatske države

Od Hrvatske se ne može ništa očekivati, a kamoli izvinjenje, kaže predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta povodom zabrane ulaska delegacije Vojske Srbije u Hrvatsku.

 

Miodrag Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zabrana delegaciji VS jedna u nizu sramnih i skandaloznih odluka hrvatske države, a da su takođe sramna i skandalozna objašnjenja predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Cilj tih tumačenja, kako je objasnio, je da se pošalje poruka da je srpska politika nazadna, a da je Hrvatska moderna i evropska država.

"Od Hrvatske ne možemo ništa da očekujemo, a kamoli izvinjenje", smatra Linta.

Što se tiče mera koje Srbija treba da preduzme, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu kaže da Ministarstvo spoljnih poslova treba da radi tromesečne, ili barem šestomesečne izveštaje o kršenju prava Srba u Federaciji BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i drugim zemljama.

Takođe, dodaje Linta, Srbija treba sve značajnije međunarodne organizacije, države i svetske medije da izveštava o rehabilitaciji ustaštva u Hrvatskoj.

Izložbu o Jasenovcu, koja je prikazana u Njujorku, treba prikazati na još sto mesta u svetu, naglašava Linta.

Dodaje da Skupšina Srbije treba da donese deklaraciju o osudi gecocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH, i da na Novom Beogradu treba osnovati memorijalni centar srpskih žrtava genocida po uzoru na Jad Vašem.

Potrebno je, smatra Linta, i da se snimi film o Jasenovcu i zločinačkoj akciji "Oluja".

Delegaciji Vojske Srbije, koju su činile starešine sa Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, juče je zabranjen ulazak u Hrvatsku, a ministar odbrane Aleksadar Vulin je ocenio da je zabrana Srbima da se pomole u Jasenovcu provokacija.

"Pupovac rekao nekoliko velikih istina"

Govoreći o sve jačem pritisku na predsednika SDSS-a Milorada Pupovca, kojem je traženo da se javno izvini zbog toga što je rekao da u Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje, Linta kaže da je Pupovac konačno u javnosti rekao nekoliko velikih istina – da u Hrvatskoj vlada atmosfera netrpeljivosti, da rehabilituje ustaštvo i da ta država sve više postaje faktor nestabilnosti.

"Ja bih dodao i četvrtu – da bez normalne Hrvatske, a ona to danas nije, nema stabilnosti na Balkanu", istakao je Linta.

Odsustvo reakcije iz Brisela tumači kao politiku dvostrukih standarda koju vode zapadni centri.

Što se tiče političke situacije u BiH, Linta smatra da je glavni uzrok neformiranja vlasti štetna politika Stranke demokratske akcije.

"SDA i bošnjačke stranke ne mogu da uslovaljavaju Republiku Srpsku da prihvati članstvo u NATO-u", zaključio je Linta.

Izvor: RTS

Linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva