Linta podržao zahteve Demokratskog fronta u Crnoj Gori

:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 24, 2019   15:55

0

127

Linta podržao zahteve Demokratskog fronta u Crnoj Gori

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta snažno je podržao zahteve Demokratskog fronta u borbi za prava srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Tragična je činjenica da se u Crnoj Gori sprovodi diskriminacija srpskog naroda i da se ugrožavaju njegova osnovna prava", naveo je Linta u saopštenju.

Istakao je da su Srbi u Crnoj Gori procentualno brojniji od Albanaca u Makedoniji koji imaju sva prava, kao i da su Albanci u Makedoniji konstitutivan narod i bez njih se ne može formirati vlast.

"Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakav status jer nisu niti manjina niti konstitutivan narod i ne mogu da učestvuju u vlasti. Takođe, srpskim jezikom govori najveći procenat građana Crne Gore ali on u Ustavu nije službeni, već se tretira kao jezik drugog reda", naveo je Linta.

On dodaje da to potvrđuje porazna činjenica da je srpski jezik u suštini izbačen iz osnovnih i srednjih škola, kao i iz nastavnih planova i programa.

Linta smatra da Srbi u Crnoj Gori trebaju dobiti status konstitutivnog naroda, a srpski jezik treba da postane službeni jezik. Takođe, potrebno je da se obezbedi proporcionalno zapošljavanje Srba jer ih u državnoj upravi radi svega oko sedam odsto, a po popisu ih je trećina.

"Bez rešenja ustavnopravnog položaja Srba kao konstitutivnog naroda, Srbi teško mogu da Crnu Goru istinski dožive kao svoju državu", ocenio je Linta.

Izvor: Танјуг

Miodrag Linta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva