:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 04, 2019   14:13

0

260

Linta pozvao Tužilaštvo da procesuira zločine nad Srbima

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je danas nadležno Tužilaštvo da procesuira brojne zločine nad Srbima tokom i posle "Oluje", ali i drugih hrvatskih zločinačkih akcija.

U "Oluji" je, kako Linta navodi, ubijeno više od 2.000 Srba, od toga 1.200 civila, od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina. 

"Postoje brojni primeri brutalnog zločina nad preostalim srpskim civilima i ratnim zarobljenicima počinjeni za vreme ali i nedeljama i mesecima nakon zvaničnog završetka Oluje", kaže on.

Srbi su, kako navodi, ubijani u selima Grubori, Gošići, Varivode, Kijani, Golubić, Žagrović, Zvjerinac, Doljani, Komić, u izbegličkoj koloni na ulici Glina-Žirovac-Dvor i mnogim drugim mestima u Krajini.

"Svim zločinima je zajedničko da su u njima stradali nevini civili i to što za ta monstruozna ubistva nikada nisu odgovarali naredbodavci i izvršioci koji se u Hrvatskoj slave kao heroji", navodi on.

Linta podseća da je za masovne ratne zločine tokom "Oluje", u Hrvatskoj pravosnažno osuđena jedna osoba iako se radi o najvećem etničkom čišćenju posle Drugog svetskog rata. 

"Brojne činjenice jasno potvrđuju da u Hrvatskoj ne postoji politička volja da se gone pripadnici hrvatske vojske i policije koji su počinili ratne zločine nad Srbima. 

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj vlast uporno negira nespornu istina da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat s ciljem masovnog proterivanja Srba sa svojih vekovnih područja. 

Kako smatra, tome je najviše doprineo Haški tribunal koji je, kako dodaje, sramnom i skandaloznom drugostepenom presudom 2012. godine oslobodio hrvatske generale i ratne zločince Antu Gotovinu i Mladena Markača, iako su prvostepeno osuđeni na 24 godine, odnosno na 18 godina zatvora. 

"Haški trubunal je u prvostepenoj presudi na 1.300 strana nedvosmisleno utvrdio da su nad nevinim srpskim civilima počinjeni masovni i sistematski zločini i da je srpski narod masovno proteran iz Krajine", kaže Linta.

Linta ocenjuje da je jasno da su pojedini zapadni centri moći odlučili da amnestiraju Hrvatsku za sve ono što se dešavalo u zločinačkoj akciji "Oluja", navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Izvor: T a n j u g

OlujaLintaratni zločini
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva