:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2023   16:10

0

90

Lula: BRIKS učestvuje u naporima da se okonča rat u Ukrajini

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da je sve veći broj zemalja, među kojima su i članice BRIKS-a, angažovan po pitanju okončanja rata u Ukrajini, dodavši da su te države u direktnom kontaktu sa Moskvom i Kijevom.

"Rat u Ukrajini je ukazao na ograničenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Lula tokom samita BRIKS-a u Johanezburgu, prenosi Rojters.

On je naglasio da Brazil poštuje "suverenitet i teritorijalni integritet" i principe Ujedinjenih nacija koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu.

"BRIKS mora da deluje kao sila za razumevanje i saradnju. Naša spremnost je izražena u doprinosima Kine, Južne Afrike i moje zemlje naporima za rešavanje sukoba u Ukrajini“, naveo je Lula.

Brazilski predsednik je, istovremeno, podržao ideju zajedničke valute koju bi zemlje BRIKS-a koristile u komercijalnim transakcijama kako bi smanjile svoju ekonomsku ranjivost.

"Stvaranje valute za trgovinske i investicione transakcije između članica BRIKS-a povećava naše mogućnosti plaćanja i smanjuje našu ranjivost“, rekao je on na plenarnoj sednici samita.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Lula de SilvaBriksUkrajinaRusijarat
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva