:

:

TV Most

clock

Jun 30, 2019   15:14

0

219

Maja Gojković učestvuje na sastanku IPU u Ženevi

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković učestvuje danas na sastanku u formatu kvinteta, Interparlamentarne unije (IPU) u Ženevi, a povodom Međunarodnog dana parlamentarizma.

Ovakav sastanak se održava prvi put u istoriji ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, a okupiće rukovodstvo IPU, predsednike parlamenata koji su predsedavali IPU i Srbije, kao domaćina predstojeće skupštine ove organizacije.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, na sastanku u Ženevi će se razgovarati o značaju osnivačkih vrednosti IPU i parlamentarne diplomatije, o postignutim rezultatima na prethodnm skupštinama, kao i o predstojećim aktivnostima.

Gojković je ukazala da je ovo važan istorijski trenutak za IPU, jer se prvi put održava sastanak kvinteta i to na Međunarodni dan parlamentarizma, a istovremeno se obeležava i 130. godina postojanja ove najstarije međunarodne parlamentarne organizacije, kao podsećanje na prvi sastanak tadašnje Interparlamentarne konferencije u Parizu 1889.godine.

Istakla je da je Srbija ponosna što će se predstojeća 141. skupština IPU održati u Beogradu i to u ovoj godini značajnog jubileja i pozvala sve parlamentarce da u oktobru od 13 do 17 dođu u Srbiju.

Gojković je naglasila da će se kao predsednica parlamenta, koji će biti domaćin predstojećeg zasedanja, fokusirati na to kako skupština u Beogradu može da doprinese razvoju parlamentarizma i radu IPU u budućnosti, kao i da će to biti odlična prilika da se čuju različita mišljenja i predlozi na temu generalne debate .

Dnašnjem sastanku, pired Gojkovićeve, učestvuju predsednica Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko, koja je predsedavala 137. Skupštine IPU u Sankt Peterburgu, predsednik Saveta Šura Katara Ahmed bin Abdulah Zaid Al Mahmud, predsedavajući 140. Skupštine IPU u Dohi, predsednica IPU Gabrijela Kuevas Baron i generalni sekretar organizacije Martin Čangong.

Izvor: Танјуг

Maja GojkovićŽenevaInterparlamentarna unija (IPU)
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva