:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 01, 2023   18:16

0

98

Makron odložio posetu Nemačkoj zbog nemira, tokom četvrte noći protesta uhapšeno više od 1.300 ljudi

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je posetu Nemačkoj zbog nemira i nasilnih protesta koji već četiri noći zaredom besne u francuskim gradovim nakon što je policajac u predgrađu Pariza ubio sedamnaestogodišnjeg mladića koji nije zaustavio automobil po nalogu saobraćajne policije. Samo tokom četvrte noći protesta uhapšeno je 1.311 ljudi. Ubijeni mladić biće danas sahranjen u Nanteru.

Zbog nemira i sukoba demonstranata i policije širom Francuske, Emanuel Makron je odložio prvu zvaničnu posetu jednog francuskog predsednika Nemačkoj u poslednje 23 godine.

"S obzirom na unutrašnju situaciju, predsednik je naznačio da želi da ostane u Francuskoj narednih dana. Dvojica predsednika su se saglasila da poseta Nemačkoj bude odložena za kasniji datum", saopštila je Jelisejska palata.

Nemačko predsedništvo je saopštilo da je Makron razgovarao telefonom sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i obavestio ga o situaciji u Francuskoj.

"Predsednik Štajnmajer žali zbog otkazivanja i u potpunosti razume situaciju u susednoj zemlji", navedeno je u saopštenju.

Za četiri dana uhapšeno 2.400 ljudi

Otkako su nemiri i nasilni protesti počeli u utorak uveče, nakon ubistva tinejdžera alžirskog porekla na kojeg je policajac pucao pošto nije zaustavio svoje vozilo, uhapšeno je ukupno 2.400 ljudi.

Samo tokom četvrte noći protesta širom Francuske, uhapšeno je 1.311 osoba, objavilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sukoba policije i demonstranata bilo je u Parizu, Marselju, Tuluzu, Lionu, Strazburu, Lilu i skoro svim većim gradovima Francuske. 

Francuski fudbaleri apeluju na mir i dijalog

Neredi besne širom zemlje već nekoliko noći zaredom uprkos angažovanju 45.000 policajaca koji koriste suzavac i gumene metke.

U sukobima je povređeno na stotine policajaca i vatrogasaca, a vlasti još uvek nisu objavile izveštaje o povređenim demonstrantima.

Pričinjena šteta je velika, čak i u francuskim prekomorskim teritorijama, gde je jedan muškarac poginuo nakon što ga je pogodio zalutali metak u Francuskoj Gvajani.

U predgrađu Ruana mladić je preminuo nakon pada sa krova supermarketa koji su izgrednici pljačkali.

Prema navodima vlasti, podmetnuto je oko 2.500 požara, paljeni su automobili i zgrade, a mnoge prodavnice su opljačkane, uključujući prodavnicu oružja u centru Marselja. Na meti demonstranata su policijske stanice, gradske skupštine, škole, autobuska stajališta...

Za okončanje nasilja u zemlji založila se i francuska fudbalska reprezentacija koja apeluje na mir i dijalog.

"Mnogi od nas su iz radničkih naselja i delimo osećaj bola i tuge zbog ubistva mladog Nahela. Nasilje ništa ne rešava. Postoje i drugi mirni i konstruktivni načini da se izrazite", naveli su u saopštenju francuski fudbaleri i istakli da je sada vreme za žalost, dijalog i obnovu.

Ubijeni mladić biće danas sahranjen u Nanteru

Ubijeni mladić biće danas sahranjen na gradskom groblju u Nanteru, nakon obreda u lokalnoj džamiji.

Na ulicama se okupio veliki broj građana, a porodica je zamolila medije da se drže podalje.

Policajac koji je pucao u mladića uhapšen je i optužen za ubistvo.

20:15   Pariz: Sahranjen tinejdžer koga je ubio francuski policajac

Tinejdžer (17) koga je u utorak ubio francuski policajac sahranjen je danas u Nanteru, u predgrađu Pariza.

Desetine prijatelja i porodice Nahela Merzuka prisustvovalo je privatnoj ceremoniji u džamiji Ibn Badis, pre nego što je kovčeg odnesen na groblje Mon Valerijen uz povike „Pravda za Nahela“.

Ispred džamije se okupila masa, uključujući i veliki broj mladih ljudi na skuterima, prenosi Gardijan.

Tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, ubio je policajac u utorak u Nanteru jer navodno nije želeo da zaustavi automobil.

Policijski narednik koji je pucao u mladića nalazi se pod istragom zbog ubistva.

Ubistvo 17-godišnjaka pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom u Parizu i širom Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron otkazao je dvodnevnu posetu Nemačkoj, planiranu za nedelju.

Izvor: RTS

FrancuskanemiripolicijaEmanuel Makron
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva