:

:

TV Most

clock

Oktobar 05, 2023   9:04

0

111

Mali: Budžet za narednu godinu razvojni – veće plate i penzije već od 1. januara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je za RTS da su predlogom Zakona o budžetu za 2024. godine planirane veće plate i penzije, ali i ulaganja u kapitalne investicije. Najavljuje da će plate u javnom sektoru od 1. januara sledeće godine biti veće za deset odsto, a penzije za 14,8 odsto. BDP će prvi put u istoriji biti preko 70 milijardi evra, dok će javni dug u odnogu na BDP biti 51,7 odsto, poručuje Mali. Smatra da je reč o razvojnom budžetu, kojim se podiže životni standard građana.

Pred Vladom Republike Srbije na današnjoj sednici naći će se predlog Zakona o budžetu za 2024. godinu. Plan je da najvažniji finansijski propis u Skupštini do kraja meseca bude usvojen.

Siniša Mali, gostujući u Jutarnjem dnevnika RTS-a, rekao je da budžet za narednu godinu u novijoj političkoj istoriji nije bio završen ranije – u oktobru, ističući da je važno da bude i usvojen na vreme, s obzirom na predstojeće izbore. 

"Prošlog meseca smo usvojili rebalans budžeta za 2023. godinu, koji je bio pozitivan. Više od 60 plus milijardi dinara usmereno je ka povećanju plata, penzija, ispati jednokratne pomoći majke sa decom… Budžet za narednu godinu je nastavak te politike", ističe Mali. 

"Budžet apsolutno razvojni"

Prema njegovim rečima, predlog Zakona o budžetu za 2024. godine obuhvata povećanje plata, penzija, uz kapitalne investicije.

"Štitimo i unapređujemo životni standard građana Srbije. To su dva osnovna stuba budžeta za narednu godinu. Apsolutno je budžet razvojni", poručuje Mali.

Ministar je rekao i da ulaganja u infrastrukturu dovode i do rasta BDP-a, usled čega će biti i više novca u budžetu za plate i penzije.

Napominje da će predlog budžeta imati i manji deficit, 2,2 odsto, što "drži" javni dug pod kontrolom.

"Projekcija za narednu godinu je da će nam javni dug u odnosu na BDP biti 51,7 odsto, sa svim ulaganjima. Prosek evrozone je oko 90 odsto. Potpuno držimo makroekonomsku stabilnost i čuvamo naše finansije, uprkos krizama i investicijama", tvrdi ministar.

Veće plate i penzije od 1. janura

Mali dodaje da je za narednu godinu projektovano da BDP bude između 74 i 75 milijardi evra što predstavlja, kaže, bogatstvo jedne zemlje – vrednost svega što proizvedete.

"Prvi put u istoriji idemo naredne godine sa preko 70 milijardi evra. Ove godine je bio između 68 i 69 milijardi, a samo deset godina ranije imali smo 33,4", objašnjava Mali.

Ministar najavljuje da će od 1. januara naredne godine plate biti veće za 10 odsto u javnom sektoru, dok će rast penzija biti za 14, 8 odsto.

"Jako nam je važno podizanje životnog standarda građana, kontinirano, kroz podizanja plata i penzija. Od investicija ne odustajemo. Očekujem da će poslanici Zakon prihvatiti", ističe ministar Siniša Mali.

Izvor: RTS

Siniša Malibudžet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva