:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 28, 2021   11:59

0

25

Mali: Danas isplata pomoći autoprevoznicima

Četvrta rata sektorske pomoći za autoprevoznike, za šta je država opredelila oko 433 miliona dinara, biće isplaćena danas, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

 

Novac će dobiti 633 privrednih subjekata, koja imaju 6.139 licenciranih, registrovanih autobusa, a koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države, saopšteno je iz Ministarstva finasija.

"Nastavljamo sa uspešnim sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa, te će danas biti uplaćena četvrta rata pomoći za autoprevoznike koji dobijaju 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci", naveo je ministar finansija.

Istakao je da autoprevoznici iza sebe imaju tešku godinu za poslovanje, pa im je podrška države neophodna kako bi prebrodili težak period, zbog čega dobijaju kontinuiranu pomoć u periodu od pola godine.

"Autoprevoznici će dobiti novčanu podršku od države i u naredna dva meseca, odnosno krajem avgusta i krajem septembra, a ukupno je za podršku autoprevoznicima rebalansom budžeta namenjeno 2,6 milijardi dinara", rekao je Mali.

Dodao je da država želi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa će 16. avgusta po drugi put, u okviru trećeg paketa, biti isplaćena puna minimalna zarada za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent a kar agencije.

Mali je rekao da je u petak, 6. avgusta je planirana isplata jednokratne novčane podrške u visini od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja, kojima prošle godine nije isplaćena takva pomoć.

Kako je pojasnio, ta mera se odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci i saradnici u kulturi, kao i samostalni izvođači kulturnih programa.

"U septembru će biti isplaćena pomoć od po 50 evra za najstarije sugrađane, dok će u novembru biti isplaćeno 30 evra za punoletne građane Srbije, koji su i u maju dobili po 30 evra, potom će u decembru svi punoletni građani dobiti dodatnih 20 evra, što je nova mera koju planiramo", rekao je ministar.

Ministar je dodao da će tako penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a ostali punoletni građani po 50 evra, ističući da su finansije Republike Srbije stabilne, a ekonomski pokazatelji veoma dobri.

Kako je naveo ministar očekuje se da rast BDP u drugom kvartalu bude između 12 i 15 odsto, a da će na kraju godine Srbija ponovo imati jedan od najboljih rezultata u Evropi.

"Prosečna neto zarada u maju je iznosila 65.025 dinara i nominalno je veća za 10,4 odsto, a realno za 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, a to je veoma značajno jer rast zarada utiče i na povećanje penzija koje nas očekuje u narednom periodu“, rekao je ministar Mali.

Sve mere pomoći su deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je vredan oko dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP, a tokom prošle godine su sprovedena dva paketa podrške vredna oko šest milijardi evra, navodi se u saopštenju.

Sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, saopšteno je iz ministarstva, vredna su oko osam milijardi evra, što je prema preliminarnim procenama oko 17,4 odsto BDP.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?