:

:

TV Most

clock

Oktobar 11, 2023   17:03

0

99

Mali: MMF i SB prepoznale rezultate Srbije u oblasti finansija i ekonomije

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je imao odlične sastanke sa visokim zvaničnicima MMF i Svetske banke, u okviru učešća na Godišnjoj skupštini tih međunarodnih finansijskih institucija, kao i da im je predstavio sve rezultate naše zemlje u prethodnom periodu i da su ih MMF i SB prepoznale.

Mali je, posle sastanaka sa zamenikom direktora MMF Bo Lijem i potpredsednicom SB Antonelom Basani, rekao Tanjugu da je skup u Marakešu najvažniji događaj kada su svetske finansije u pitanju.

"Bilo je veoma važno da se mi pojavimo ovde, s obzirom da svaka institucija u svetu koja nešto znači u oblasti finansija je ovde i da predstavimo ono što je Srbija uradila u prethodnom periodu i ono što radimo trenutno i planove šta ćemo da uradimo kada je naša ekonomija i privreda u pitanju", rekao je ministar Mali.

Istakao je da je imao sjajan razgovor sa potpredsednikom MMF Bo Lijem, na kome je predstavio šta smo sve mi kroz saradnju sa MMF uspeli da uradimo.

"Ogromne su reforme za nama, imamo i dalje važeći stendbaj aranžman sa MMF i već naredni četvrtak će misija MMF doći u Beograd i ostaće dve nedelje da vidimo šta smo sve uradili po pitanju ciljeva koje smo definisali, i koji nam je plan za dalje", rekao je Mali.

"Razgovarali smo i oko toga šta se dešava u globalnoj ekonomiji i koji su izazovi sa kojima se ceo svet suočava, kao i o ovoj krizi oko Izraela i pojasa Gaze, kao i o konfliktu u Ukrajini, energetskoj krizi. Neki zaključak je da je postalo normalno da se neke nove krize dešavaju iz dana u dan i da je zato veoma važno da gradimo stabilnu ekonomiju, da nam ekonomija raste, da povećavamo plate i penzije, da ne zaustavljamo nijednu investiciju kada su u pitanju autoputevi, škole, bolnice, brze pruge", istakao je Mali.

Naveo je da je upravo to ono što je Srbija uradila, kroz povećanje plata i penzija u realnom iznosu.

Uspeli smo da sačuvamo dohodak građana Srbije i to MMF prepoznaje, što je za nas veoma važno, naglasio je Mali.

Ministar finansija je rekao da je imao, takođe, sjajan , sastanak sa potpredsednicom SB Antonelom Basani i podsetio da SB trenutno ima projekte u Srbiji vredne 4,5 milijarde evra, u oblasti školstva, infrastrukture, putne i železničke i drugim oblastima.

"Rade sa nama, obezbeđuju nam i finansiranje i tehničku pomoć upravo kako bi Srbija nastavila sa reformama koje smo počeli. Nama je cilj da budemo konkuretniji i atraktivniji i cilj je da imamo najbolje moguće odnose sa svim finansijskim institucijama u svetu. To za nas znači stabilnost naših javnih finansija. Osim rasta, važno je što imamo i javni dug potpuno pod kontrolom", naveo je Mali za T a n j u g.

Poručio je da smo pokazali da umemo i možemo da znamo da se nosimo sa krizama kao nikada pre, od korone do energetske krize, kada smo prošle godine obezbedili građanima i struju i gas iako su mnogi mislili da to nećemo uspeti, pa sve do sada kada imate neke nove konflikte.

"I dalje Srbija isplaćuje plate i penzije i to uvećane, i nijednu investiciju nismo zaustavili", naglasio je on.

Kazao je da ne postoji investitor koga neće videti tokom boravka na skupu u Marakešu i da će danas popodne imati sastanke sa Bankom Amerike, JP Morgan i mnogim drugim.

Veliki je broj investitora koji su ne samo uložili u naše hartije u vrednosti, nego imaju i nameru da to rade, naglasio je Mali.

Kaže da pojedinačne institucije na sastancima u Marakešu dovode svaka svoje investitore, tako da će imati puno važnih susreta.

"Hoću da predstavim i sve što je Srbija uradila na pravi način, ali takođe i naše planove, mi ne želimo da stanemo hoćemo i dalje da rastemo, hoćemo da nam rast naredne godine bude 3,5 odsto iako je Nemačka već u recesiji, iako je pet ili šest zemalja EU već u recesiji. Hoćemo da Srbija raste, to nam daje mogućnost da nam rastu i penzije i plate i da se ne zaustavljaju investicije. To su poruke i slika koje želim ovde da pošaljem kada je naša zemlja u pitanju", zaključio je Mali.

Ministar će se danas videti i sa direktorom Departmana za Evropu MMF Alfredom Kamerom, kao i sa predstavnicima BNP Paribas banke, Saudijskim fondom za razvoj, Dojče bankom i investicionim fondovima.

Godišnji skup Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda počeo je 9. oktobra u marokanskom gradu Marakešu i traje do 15. oktobra, a održava se u senci novog sukoba na Bliskom istoku.

Na skupu učestvuju ministri finansija i guverneri centralnih banaka iz više od 190 zemalja, a cilj okupljanja je, prema rečima direktorke MMF Kristaline Georgieve, "gradnja mostova ka budućem održivom i inkluzivnom rastu".

Srbija nazvana "zvezdom vodiljom" - veoma poštovana u međunarodnim krugovima

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas u Marakešu, na Godišnjoj skupštini MMF i Svetske banke, da je naša zemlja veoma poštovana u međunarodnim krugovima zahvaljujući postignutim rezultatima u oblasti finansija i da je zato nazvana i "zvezdom vodiljom".

"Ovaj skup je izuzetno značajan jer pokazuje da je Srbiji mesto u svetu. Kao jedna od zemalja koju su nazvali zvezdom vodiljom koja je spremna da iz najtežih mogućih okolnosti pravim merama, ne lakim, izvuče zemlju i dovede je u red onih koji mogu da služe kao primer drugima u sprovođenju strukturnih reformi i dovođenju na finansijski održivu i stabilnu granu, uz sve uvažavanje koje jedna zemlja može dobiti jer se ne libi da preduzme najteža moguća rešenja, koja su i održiva", rekla je Tabaković Tanjugu.

Ona je istakla da takva rešenja mogu dovesti zemlju u potpuno drugačije okolnosti, a upravo one u kojima se Srbija danas nalazi.

Navela je da to nisu idealne okolnosti, kojima težimo, ali da je država Srbije pokazala da ume da se nosi sa svima krizama, od kovida do energetske krize i geopolitičkih dešavanja - da zadrži stabilnost u zemlji, snabdevenost i da nastavi putem izgradnje i unapređenja poslovne sredine za strane investitore.

"Mislim da mnogi ljudi vide koje uvažavanje i poštovanje Srbija dobija za ono što radi jer se predstavlja rezultatima, a ne praznim rečima. Uverena sam da bi građani Srbije bili ponosni kada bi prisustvovali sastancima na kojima Srbija dobija punu podršku i nema nijednu od primedbi", kazala je Tabaković.

Podsetila je da Srbija svoje interese u MMF-u i Svetskoj banci ostvaruje preko Konstituence Švajcarske u kojoj je devet zemalja, poput Poljske, Azerbedžana, Uzbekistana... i da preko nje pripada porodici od više od 190 zemalja, čiji su predstavnici prisutni u Marakešu.

Tabaković je naglasila, u izjavi za T a n j u g, da tu vlada retka solidarnost, kao i da Srbija daje najveći mogući doprinos, gradeći mostove između zemalja između kojih je teško napraviti te mostove.

"Ali naše istorijsko iskustvo daje za pravo da ih gradimo i održavamo i zato smo vrlo poštovana zemlja u Konstituenci", navela je Tabaković.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Siniša MaliMMFTabaković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva