:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Decembar 27, 2021   20:01

0

124

Mali: Nećemo stati s unapređenjem položaja zdravstvenih radnika

Ministar finansija i potpredsednik SNS Siniša Mali danas je odgovorio na saopštenje resornog odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde i izjavio da su oni dok su vladali pokazali koliko su „brinuli“ o zdravstvenim radnicima, jer su njihova primanja "u vreme opšte krađe" jedino mogla da se uporede sa milostinjom.

„I da nisu tužne, njihove kritike bi bile smešne, jer se zdravstveni radnici dobro sećaju da su zarade u njihovo vreme bile mizerne, a uslovi rada zapravo neuslovi, jer se decenijama ništa nije ulagalo u zdravstveni sistem. Dobijali su kusur od onoga što nije završilo u njihovim džepovima. Za razliku od takvih, tu kategoriju zaposlenih, posebno zbog otežanih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona, i cenimo i ohrabrujemo da nastave da posvećeno brinu o zdravlju naših građana", naveo je Mali u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Podsetio je da će od 1. januara zdravstveni radnici, vojska i socijalni radnici imati najveće povećanje plata u državi, od osam odsto.

Objasnio je da je žalosno što jednokratna davanja medicinskim radnicima, koja nisu izostala kada je bilo najteže, nekadašnji kreatori Srbije pred bankrotom, sada nazivaju milostinjom, jer da su znali i želeli da se bar malo pozabave zdravstvenim sistemom, koji je zapravo krvotok države, sada ne bi bilo potrebno izdvajati milijarde kao podršku tom sistemu.

„Mi smo ponosni što ćemo krajem januara, najkasnije početkom februara uplatiti svim zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara, posebno jer to činimo iz realnih izvora, jer za razliku od njih, vodimo odgovornu ekonomsku politiku. I ne, to nije milostinja, već samo pokazivanje zahvalnosti za nesebično davanje i požrtvovanost u uslovima pandemije“, rekao je Mali.

On je istakao da su u njihovo vreme zarade zdravstvenih radnika bile skoro duplo manje.

„Tako će od 1. januara medicinske sestre imati čak 85 odsto veću platu u odnosu na 2011. godinu, a lekar specijalista za 68 odsto. Naime, plata lekara specijaliste je sa 604 evra povećana na 946, a već za nekoliko dana iznosiće preko 1.050 evra. Toliko o „mizernim“ povećanjima i davanjima, i to od onih koji su na delu pokazali kako izgleda kada oni „poštuju“ i „cene“ zdravstvene radnike, koji su posebno u njihovo vreme radili u nemogućim uslovima", rekao je on.

Podsetio je "kreatore propasti" da je ova Srbija, za razliku od njihove, u doba najveće krize uspela da izgradi čak tri kovid bolnice, u rekordnom roku kako bi građanima bila pružena što bolja medicinska nega zbog pandemije virusa korona.

„Takođe, planom Srbija 2025 obuhvaćena je izgradnja, kao i rekonstrukcija kliničkih centara širom Srbije, bolnica i domova zdravlja. Onda kada je to bilo gotovo nemoguće, na početku pandemije virusa korona, ova Srbija je nabavila respiratore, neophodne lekove i vakcine našim građanima. Nastavljamo sa ulaganjima u zdravstvo, jer tako ulažemo u našu budućnost. Samo budžetom za 2022. godinu predvideli smo izdvajanja za zdravstvo od 442 milijarde dinara“, rekao je Mali.

On je zaključio da se posvećenost i predanost naših zdravstvenih radnika i te kako ceni, te da se neće stati sa unapređenjem njihovog položaja i uslova rada, jer time, između ostalog stvaramo bolju i zdraviju Srbiju.

Odbor za zdravstvo Stranke slobode i pravde danas je poručio da je najavljeno povećanje plata od 10 odsto zdravstvenim radnicima "Vučićeva milostinja" umesto sistemskih rešenja koja bi poboljšala njihov životni standard, te da zbog takvog tretmana sve više njihovih kolega planira da napusti Srbiju.

Izvor: Танјуг

Malizdravstveni radnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva