:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Novembar 01, 2023   8:35

0

108

Mali: Rast BDP-a u trećem kvartalu 3,5 odsto, ove godine ukupni rast 2,5 odsto

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je stopa rasta BDP Srbije u trećem kvartalu ove godine bila 3,5 odsto i da će ukupan rast ove godine iznositi 3,5 odsto.

Mali je sinoć gostujući na RTS poručio da vlada nikada neće odustati od borbe protiv siromaštva i većeg životnog standarda građana.
    
"To je veoma visoka stopa rasta, raste nam industrija, raste nam građevinarstvo, raste uslužna delatnost. S obzirom na to da rastemo i u prvom i u drugom kvartalu, potpuno smo po dinamici da ove godine naš BDP poraste 2,5 odsto", rekao je Mali.
    
Istakao je da je zbog krize veliki broj zemalja EU u recesiji, dok Srbija i dalje raste.
    
Dodao je da, kada je životni standard građana Srbije u pitanju, vlada ne odustaje od svoje strategije i ekonomske politike, usmerene na povećanje plata i penzija, kao i povećanje minimalnih zarada i punu zaposlenost.
    
"Već u decembru ove godine, prosečna plata u Srbiji biće 840 evra, poređenje radi pre samo 10 godina bila je 329 evra, ide nam povećanje od 10 odsto od 1. januara dodatno na to. Kada su penzije u pitanju, dakle, od 1. januara sa povećanjem od 14,8 odsto i sve je to u budžetu za narednu godinu. Dakle, prosečna penzija u Srbiji biće 390 evra. Poređenje radi, pre samo 10 godina bila je 204 evra. I minimalna zarada nam raste za rekordnih 17,8 odsto od 1. januara i idemo na preko 400 evra, to jest 47.154 dinara", rekao je Mali.
    
Kako je naveo, najvažniji faktor borbe protiv siromaštva i za bolji životni standard je upravo ovaj da u Srbiji danas imamo rekordan broj zaposlenih - 2.360.000 ljudi radi, plaća poreze i doprinose.
    
"To je pola miliona novih radnih mesta kreiranih u poslednjih 10 godina, što je najvažniji pokazatelj da ljudi, osim što imaju veće plate, veće penzije, veće minimalne zarade, imaju i siguran posao", poručio je Mali.
    
Kako je rekao, vlada je pripremila čitav set mera protiv inflacije, a koje je prema njegovim rečima nastala zbog korone, rata u Ukrajini, rekordnog rasta cena u sektoru energetike.
    
"Rast penzija u prvih devet meseci ove godine je 7,2 odsto u realnom iznosu. I povećanje plata i povećanje penzija u poslednje dve godine je iznad nivoa inflacije. I sa tom strategijom nastavljamo i od 1. januara naredne godine", rekao je Mali.
    
On je odbacio kritike opozicije da se pomoć građanima daje neselektivno, rekavši da je to borba za bolji standard građana.
    
Kaže da je to borba za životni standard građana Srbije.
    
"Sledi pomoć penzionerima i 30. novembra isplatićemo 20.000 dinara dodatnu jednokratnu pomoć našim penzionerima. To je podrška njihovom životnom standardu. Pomoći ćemo sada sa 10.000 dinara sve primaoce novčane socijalne pomoći", rekao je Mali.
    
Podsetio je da je isplaćeno i 10.000 dinara majkama za svako dete do 16 godina.
    
"Dakle, ako pogledate platu u avgustu, poslednji podatak, u odnosu na avgust prošle godine, prosečna plata je za 2,6 odsto veća u realnom iznosu", istakao je Mali.
    
On je dodao da ne živimo u zlatnom dobu, ali da su naše performanske dobre.
    
 

Izvor: T a n j u g

Siniša MaliBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva