:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 08, 2022   13:09

0

124

Mali: Siva ekonomija usporava rast i uništava konkurentnost

Koordinaciono telo za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije predstavilo je danas Program za suzbijanje sive ekonomije 2022-2025, uz osvrt na dosadašnje rezultate ostvarene u borbi za fer konkurenciju i povoljan poslovni ambijent, a ministar finansija Siniša Mali je poručio da je borba za sivu ekonomija veoma važna pošto usporava privredni rast i uništava konkurentnost.

"Borba protiv sive ekonomije je veoma značajna za nas, jer siva ekonomije ne samo da utiče na manju naplatu javnih prihoda i usporavanje privrednog rasta, nego je opasnost za konukrenciju", rekao je Mali otvarajući skup u Ministarstvu finansija.

Oni koji rade u sivoj zoni utiču na to da oni koji rade legalno gube poslove, gube klijente i novac i zato je borba za nas važan posao”, naglasio je Mali.

Podsetio je da je Vlada Srbije 2015. napravila prvi program sa konkretnim planom, i istako da sa zadovoljstvom može konstatovati da 71 odsto tog plana realizovano, što ga čini najuspešnije sprovedenim republičkim planskim dokumentom u 2020. godini.

Sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, uoči donošenja novog strateškog programa i akcionog plana, prisustvuju po prvi put i predstavnici EU i zemalja članica, kako bi razmotrili buduće reformske prioritete i mogućnosti za saradnju u toj oblasti.

Tepavčević: Obavljeno 1.500 nadzora rada na crno više nego 2020.

Ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 212 inspektora za rad u Srbiji u 2021. obavilo oko 64.000 inspekcijskih nadzora rada na crno, odnosno 1.500 nadzora više nego 2020.

Ministarka Kisić Tepavčević je, na konferenciji o Programu suzbijanja sive ekonomije za period 2022-2025. u organizaciji Ministarstva finansija, rekla da je u 2021. bilo 5.261 utuženja, što je 12 odsto manje nego 2020. godine i čak 60 odsto manje nego 2019. godine.

Navela je da to govori o značajnom povećanju rada inspekcije i smanjenju rada na crno.

Ministarka Kisić Tepavčević je dodala da je u poslednje četiri godine od 47.176 radnika na crno, tri četvrtine njih ili preko 30.000 radnika zasnovalo radni donos na neodrađeno vreme.

Suzbijanje sive ekonomije za dalje jačanje poslovne klime

Predstavnici Evropske investicione banke i NALED-a podržali su danas predlog plana vlade za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine i izrazili zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

"Jačanje poslovne klime je veliki prioritet, a borba protiv sive ekonomije je važna komponenta", ocenio je u uvodnom obraćanju direktor za Zapadnu Evropu EBRD Mateo Kolanđeli.

On je naveo da je ova borba važna na makro nivou, kao i da je naročito važna zbog uticaja na konkurenciju, ali i kompetitivnost srpske privrede u svetu.

Kolanđeli je naglasio da Srbija u regionu stalno podržava fer konkurenciju i suzbija sivu ekonomiju.

Istakao je značaj borbe protiv sive ekonomije i zbog pristupa finansijskim sredstvima, kao i tržištu kapitala.

On je naveo da je EBRD podržao sa milion evra unapređenje efikasnosti inspekcije i dodao da su za to imali podršku ministarstva i Vlade Srbije.

"U Srbiji sada postoiji izgrađena struktura i želimo da traje. I naš je zahtev da državni organi nastave da tu strukturu podržavaju i u narednom periodu", poručio je ona.

Najavio je dalju podršku eAgraru i dodao da se razmišlja i o podršci pojedinostavljenju procesa u davanju saglasnosti za obnovljive izvore energije.

On je podsetio da je u decembru potpisana podrška od 100 miliona evra za podršku ruralnim oblastima i najavio da će EBRD nastaviti da podržava sektor malih i srednjih preduzeća.

Predsednik Saveta za konkurencija NALED Ivan Miletić ocenio je da za privredu uvek značajan sistemski pristup koji je do sada doneo značajne rezultate.

On je istakao da će NALED nastaviti da pruža podršku borbi protiv sive ekonomije.

Naveo je da su do sada postignuti značajni rezultati kroz reformu sezonskog zapošljavanja, širenje bezgotovinske mreže, podrške mladima u biznisu, kao i online kalkulator paušalnog poreža, te kol centar...

Ocenio je da u jačanju svesti građana posebno pomogla nagradna igra Uzmi račun i pobedi.

Kao prioritete daljeg rada on je naveo usvajanje javnog registra neporeskih dažbina i izmena zakonodavstva u izgradnji fleksibilnih oblika rada.

Unapređenje rada inspekcijskih službi smanjilo sivu ekonomiju

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović ocenila je danas da je to ministarstvo sprovelo značajne mere iz Plana suzbijanja sive ekonomije u vezi sa kooridnacijom rada inspekcijskih službi i reformom inspekcijskog sistema, koji pordrazumeva digitalizaciju i stalni dijalog sa privredom, sudovima i drugim zainteresovanim stranama.

"Naše inspekcije su se našle pred izuzetnim izazovm tokom pandemije i uspele da obezbede primenu pandemijskih mera i očuvaju javno zdravlje, uz maksimalni mogući stepen privrednih aktinovnosti", rekla je ministarka Obradović učestvujući na konferenciji o Programu suzbijanja sive ekonomije za period 2022-2025. u organizaciji Ministarstva finansija.

"Obavljeno je 1,5 miliona, pre svega, preventivnih, nadzora, obavljena neposredna komunikacija s privredom, koja je dobijala uputstva za protivpandemijske mere, što je važno jer su inspekcije u prvoj fazi pandemije uspele potpuno da sprečce crno tržište medicinskom opremom i hranom“, naglasila je Obradovićeva.

Navela je da se nastavlja s procesom digitalizacije inspekcijskog nadzora i uspostavljanjem potpuno automatizovog sistema rada, jačanja inspekcija i razvijanja alata za stalan dijalog s privredom i saradnju sa sudovima radi unapređenja efikansnosti rada inspektora.

Izvor: T a n j u g

Ministarstvo finansijaMalisiva ekonomija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva