:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2023   14:12

0

109

Mali: Tokom prošle i ove godine penzije u Srbiji će se povećati za 55,8 odsto

Prošlogodišnje i ovogodišnje povišice penzija u Srbiji su bile takve da će se primanja najstarijih za ove dve godine povećati ukupno za 55,8 odsto i za pola godine prosečna penzija će iznositi 390 evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je nakon obilaska dnevnog kluba za stare "Dr Mihailo Stupar II" u Novom Beogradu i druženja sa ljudima koji su se u klubu zatekli, podsetio da će penzije u oktobru biti vanredno povećane za 5,5 odsto a u januaru za novih 14,6 procenata i naveo da je poređenja radi 2012. godine prosečno penzionersko primanje u Srbiji iznosilo 204 evra.

"Vodimo ozbiljnu ekonomsku politiku koja je usmerena na podizanje životnog standarda a to ćemo nastaviti i u budućnosti. Ne vidim prepreka da se ostvari naš plan da do kraja mandata sadašnje Vlade Srbije prosečna plata u našoj zemlji bude 1.000 evra a prosečna penzija 430-450 evra", rekao je Mali.

Dodao je da mu je bilo veliko zadovoljstvo da se druži sa korisnicima kluba za stare i podeli sa njima razmišljanja o tome kakva se ekonomska politika vodi, te da mu je važno da građani znaju da je za Vladu Srbije najvažnije obezbeđivanje što boljeg životnog standarda stanovništva.

Istakao je i da je zahvalan penzionerima na razumevanju koje su pokazali za teške reforme koje su ranije morale biti sprovedene.

Prema njegovim rečima prihodi u državnu kasu pristižu dobro i povišice penzija biće isplaćene iz realnih izvora.

U prilog tome naveo je tri podatka, a prvi je da je za prvih pet meseci ove godine planiran deficit od 120 milijardi dinara a da je on zapravo iznosio 35 milijardi, što znači da je ušteđeno 85 milijardi dinara.

"Drugi podatak tiče se prihoda od PDV, poreza na dobit. Taj priliv u državnu kasu stiže 15. u mesecu, a 15. juna, dakle juče, smo umesto planiranih 49,1 milijardu dinara ostvarili 52 milijarde, odnosno tri milijarde više", rekao je Mali.

Kao treću ohrabrujuću činjenicu, kada je reč o finansijama, naveo je to što se iz meseca u mesec povećava priliv od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog čega se smanjuju dotacije iz budzeta za isplatu penzija, koje su, kako je rekao, pre 11 godina iznosile 58 odsto.

Poseti ministra Malog i obilasku kluba za stare prisustvovali su i direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić i predsednik opštine Novi Beograd Bojan Bovan.

U Beogradu su prema rečima Srđana Dimitrijevića aktivna 32 kluba za stare koji imaju 8. 800 članova a klubovi postoje u svakoj opštini.

Izvor: T a n j u g

Siniša Malipenzije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva