:

:

TV Most

clock

Septembar 30, 2021   10:54

0

168

Mali: Vraćen dug bivše vlasti po ''najzelenaškijoj'' kamati

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je država uspela da vrati dug od milijardu dolara nasleđen od bivše vlasti koja se, kako kaže, zadužila po “najzelenaškijoj” kamati, i naveo da je to simbol neuspeha tadašnje Srbije i loše ekonomske politike.

Mali je kazao da je bivša vlast 2011.godine uzela kredit od 700 miliona dolara po kamatnoj stopi od 7,25 odsto što je, kaže, “najzelenaškija” kamata po kojoj se zadužila jedna država.

“Oni su nam to ostavili u amanet. U utorak smo vratili celokupan iznos od 700 miliona dolara i 25 miliona dolara kamate. Ponosan sam na to i to je veliki uspeh svih građana Srbije”, rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da je država zahvaljujući dobrim javnim finansijama iz sopstvenih sredstava vratila 300 miliona dolara duga, a ostatak refinansiranjem na 15 godina po kamatnoj stopi od 2,05 odsto.

Mali je kazao da bivša vlast taj kredit nije iskoristila za investiranje u autoputeve, škole, domove zdravlja, već u potrošnju što je, kako kaže, bio jedan od razloga zbog kojeg je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem morala da krene u teške ekonomske reforme, sprovede fiskalnu konsolidaciju i ozdravi javne finansije.

“Srbija danas lider u regionu, u prvoj polovini ove godine stopa rasta 7,6 odsto, a javni dug ispod 60 dsto u odnosu na BDP, iako smo imali osam milijardi evra pomoći privredi i građanima kako bi umanjili negativne posledice pandemije kovida-19”, rekao je ministar.

Izvor: Танјуг

Siniša Malikreditkamata
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva