:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2024   14:01

0

88

Manastir Visoki Dečani zahvalio Bakojani na pomoći u vraćanju zemljišta

Eparhija raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani izrazili su zahvalnost izvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za Kosovo Dori Bakojani na pomoći u vraćanju zemljišta tom manastiru.

U objavi na platformi X iz manastira Visoki Dečani su naveli da su dobili izvod iz Katastra Kosova o upisu 24 hektara zemljišta koji su bili sporni.

"Manastir Dečani je danas dobio izvod iz Centralnog katastra Kosova koji uključuje postojeće zemljište i 24 hektara, obnovljene od strane Ustavnog suda 2016. godine. Eparhija i manastir se posebno zahvaljuju gospođi Dori Bakojani na ljubaznoj pomoći", navodi se u objavi.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je ranije da je ovlašćeni predstavnik manastira Visoki Dečani u Centralnom katastru Kosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom tzv ustavnog Suda Kosova 2016. godine.

"Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u Katastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna. Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rešen", navodi se u saopštenju Eparhije.

Zemlja - 24 hektara zemlje manastiru je vratila država Srbija 1997. godine, nakon što je 1946. komunistička vlast u tadašnjoj Jugoslaviji Visokim Dečanima oduzela 700 hektara zemlje.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine, lokalne vlasti u opštini Dečani osporavaju manastiru vlasništvo nad zemljom, tvrdeći da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Iliria.

Bakojani je sprovođenje odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani označila kao jedan od tri uslova kako bi dala pozitivno mišljenje za prijem Kosova u Savet Evrope.

Izvor: T a n j u g

KosovoVisoki DečaniDora Bakijani

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva