:

:

TV Most

Foto: Mondo

clock

Avgust 14, 2023   13:08

0

160

Marković: Kurti više ne krije svoje velikoalbanske apetite

Istoričar Predrag Marković ukazuje da je sve što kosovski premijer Aljbin Kurti radi, ukljućujući i posetu Tetovu gde su dominirale poruke o ujedinjenju svih Albanaca i velikoalbanski dekor, najbolji demanti antisrpske propagande.

"Neprijatelji Srbije prikazuju albanski napad na suverenitet Srbije kao odbranu od Srba i 'srpskog sveta'. Između ostalog, Srbi se optužuju da nisu dovoljno saradljivi sa međunarodniom zajednicom u pronalaženju rešenja za Kosovo. Međutim, sve to pada u vodu kada uzmemo u obzir Severnu Makedoniju. Ona je učinila svaki mogući ustupak međunarodnoj zajednici i Albancima. Ohridski sporazum je Albancima omogući da potpuno blokiraju severnomakedonsku državu, ali je to Albancima, očigledno, malo", kaže Marković za Kosovo onlajn, komentarišući Kurtijevu posetu Severnoj Makedoniji i to što su tom prilikom promovisane velikoalbanske ideje, simboli i oznake.
 
Po Markoviću, sve što se dešavalo u Tetovu pokazuje da "nije problem u srpskim nerealnim ambicijama nego u, pre svega, kosovskim Albancima, koji imaju apetite prema svim svojim susedima čak i prema najmiroljubivijoj Severnoj Makedoniji".

Poseta Kurtija Tetovu uz zastave "velike Albanije" poklopila se sa 22. godišnjicom Ohridskog sporazuma, što po Markoviću, nije slučajno. 

"Poklapanje datumsko sa godišnjicom Ohridskog sporazuma po kojem su Albanci u Severnoj Makedoniji dobili neverovatno mnogo, još jedan je dokaz Kurtijeve drskosti i nepoštovanja suseda. I pokazatelj da se njihovi apetiti za 'velikom Albanijom' nisu okončali, smatra Marković.

To što Zapad mirno posmatra velikoalbanske aspiracije, dok oštro reaguje na svaki pomen srpskih interesa u regionu, Marković ovako komentariše:

"Ako Zapad ima problem sa srpskim inatom, zašto dozvoljava ovakvo zlostavljanje najposlušnije države na Balkanu, Severne Makedonije".

Izvor: Kosovo Onlajn

Predrag Marković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva