:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2022   21:18

0

101

Marović: Otvoreni Balkan ima smisla samo sa "svih šest zemalja Zapadnog Balkana"

Potpredsednica crnogorske vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović izjavila je večeras da Otvoreni Balkan vidi kao inicijativu s ciljem da doprinese ekonomskom razvoju, ali da odluku nije moguće doneti preko noći.

Crna Gora će, kazala je, odluku o eventualnom priključivanju Otvorenom Balkanu doneti na osnovu pažljive analize.

Smatra i da to ima smisla samo ako u njoj učestvuje svih šest država Zapadnog Balkana.

"Otvoreni Balkan vidim kao inicijativu čiji je cilj da doprinese ekonomskom razvoju i unapredi saradnju na tom polju među državama regiona", navela je ona za podgoričke Vijesti.

Dodala je da nije moguće proceniti neku inicijativu i doneti odluku o učešću u njoj preko noći.

Marović je, međutim, istakla da to članstvo nije prepreka za pridruživanje drugim inicijativama, ukoliko će to uticati na poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.

Ministarka je navela da će biti formirana radna grupa koja će "pažljivo analizirati sve aspekte ove inicijative, a na osnovu toga doneti odluku o eventualnom učešću''.

Vijesti navode da je nedavno istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) pokazalo je da gotovo polovina crnogorskih građana nije informisana ili je veoma malo informisana o Otvorenom Balkanu.

Crnogorski premijer Dritan Abazović je nedavno prvi put učestvovao samitu ove inicijative u Ohridu.

On je po završetku dvodnevnog samita izjavio da je prisustvovao mnogim skupovima vezanim za zemlje regiona, ali da je, kako je rekao, "ovo definitivno novo lice Zapadnog Balkana".

Izvor: T a n j u g

Jovana MarovićCrna GoraOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva