:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Novembar 15, 2021   20:02

0

147

Mas: EU treba da razmotri sankcije zbog situacije u BiH

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je danas da u Evropskoj uniji treba da se razgovara o tome da li su sankcije mogućnost da se zaustave negativni politički tokovi u Bosni i Hercegovini.

Mas smatra da je situacija na Zapadnom Balkanu najgora od završetka ratova iz devedesetih godina i dodao da "postoje oni koji žele da dovedu u pitanje BiH", preneo je Klix.ba.

Kako je kazao Mas, potreban je žustriji pristup, kao i da se razgovara o tome da li su sankcije način da se zaustavi trenutni razvoj situacije u BiH.

Hrvatski ministar: Sa Dodikom treba razgovarati

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je "činjenica" i s njim, kao i sa svima koji donose odluke, treba razgovarati, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić Radman je rekao da je to pojednostavljeno gledanje.

"To je crno-belo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati, naročito Hrvatska, koja ima najdužu granicu sa BiH. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo da uložimo sve snage, diplomatske i političke kapacitete, kako bismo doprineli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH", poručio je Grlić Radman.

Na primedbu da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsednika HDZ-a u BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis zvanica, prenela je Hina.

On je, takođe, rekao da je sastanku ministara u Briselu ukazao na rast unitarizma i separatizma u susednoj državi.

"Ključno je promeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH", istakao je hrvatski ministar.

Izvor: Танјуг

MasDodikBiHRepublika SrpskaGrlić Radmansankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva