:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2019   20:24

0

401

Medalje i pohvale mladim hemičarima na Olimpijadi u Parizu

Tim Srbije je na ovogodišnjoj 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu, dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu. 

Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije u Beogradu bronzanu medalju, Mihailo Mirković iz Prve beogradska gimnazije takođe bronzanu, dok je Aleksandra Ljubenović iz Gimnazije u Leskovcu osvojila pohvalnicu.

Olimpijada je održana u Parizu, a učestvovali su timovi iz osamdeset država sa više od 300 učenika. 

Mentori tima Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi bili su kao i ranijih godina profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu i profesor Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Međunarodna hemijska olimpijada je najprestižnije takmičenje znanja hemije za srednjoškolce. Održava se već više pola veka. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva. 

Naši đaci su prvi put učestvovali 1974. pod zastavom Jugoslavije, a Srbija na ovom takmičenju kao nezavisna država učestvuje od 2012. godine. Naši timovi su do sad osvojili više od 20 medalja, a često se kao tim rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

Izvor: T a n j u g

Međunarodna hemijska olimpijadaParizSrbijađacisrebrna medaljabronzana medaljapohvalnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva