:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Septembar 12, 2021   15:35

0

40

Merkel sutra u Beogradu - potvrda važnosti Srbije za Nemačku

Predsednik Aleksandar Vučić biće sutra domaćin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, čiji mandat se privodi kraju, ali su bez obzira na to, njen boravak u Beogradu i razgovori koje će imati, snazan signal da Srbija i region ostaju visoko na agendi Nemačke, te da je ta poseta i priznanje za razvoj naše zemlje.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju tokom njenog boravka na toj funkciji.

Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju posebno na polju nemačkih investicija u našoj zemlji.

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, će u Beogradu boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka.

Ona će na beogradskim Aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate Srbije.

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao i da je sa njom uvek imao "otvorene razgovore", bez obzira o čemu su razgovarali, da je srećan zbog njene posete, bez obzira šta će čuti od nje neposredno pred okončanje svog mandata.

"Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje", rekao je Vučić danas.

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Većina analitičara očekuju da će Merkelova u Beograd doći bez novih poruka, insistirajući pre svega na saradnji na Zapadnom Balkanu.

Ali za pretpostaviti je da će se u razgovoru sa predsednikom Vučićem naći i pitanje nastavka dijaloga Beograda i Prištine, stanja u Republici Srpskoj, naročito u kontekstu imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmta za visokog predstavnika za BiH.

Od dolaska na vlast, i dok je bio premijer, Vučić je negovao odlične odnose sa nemačkom kancelarkom, za koju i danas kaže da je glavna liderka u Evropi, i da će to zasigurno ostati i nakon odlaska u „penziju“.

Ko god da dođe na vlast u Nemačkoj, posle izbora krajem ovog meseca, kada je reč o spoljnoj politici zasigurno neće menjati kurs prema Zapadnom Balkanu koji je trasirala Merkelova, a koji će, kao „siva eminencija“ nastaviti da prati.

Poslednji put kancelarka Merkel posetila je Beograd jula 2015., kada joj je domaćin bio Vučić, ali u funkciji predsednika Vlade Srbije.

Vučić je od tada u više navrata boravio u Berlinu, gde se sastajao sa kancelarkom Merkel, koju je podržao i kao liderku sestrinske partije CDU.

Predsednik Aleksandar Vučić ugostiće sutra kancelarku Savezne Republike Nemačke Angelu Merkel, koja dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

Ona će na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" stići nešto posle 16 sati, gde će joj biti priređen doček, a ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbija.

Nakon svečanog dočeka kancelarka Merkel i predsednik Vučić imaće razgovor u četiri oka.

Izvor: T a n j u g

Angela MerkelAleksandar VučićZapadni BalkanSrbijaNemačka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva