:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2023   12:48

0

194

Mesec dana pritvora za Pantića i Zarića, advokati najavili žalbe

Osnovni sud u Prištini odredio je mesec dana pritvora Momiru Pantiću i Žarku Zariću koji se sumnjiče da su navodno počinili ratni zločin u opštini Istok tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998/99 godine. Pantić i Zarić su prethodno saslušani.

Na saslušanju su bili advokati Nebojša Vlajić, branilac Momira Pantića i Dejan Vasić, branilac Žarka Zarića.

Zarić je povratnik u selu Ljubožda kod Istoka. Uhapšen je juče u svom selu a tužilaštvo ga sumnjiči da je počinio ratni zločin protv civilog stanovništva u periodu od 1998. do 1999. godine. Bio je komandir podstanice policije u selu Rakoš.

Momir Pantić je uhapšen dan pre Zarića, na punktu Merdare.

13:30 - Advokati Zarića i Pantića: Predlagali smo alternativne mere, ali je sud odredio pritvor - žalićemo se

Advokati Žarka Zarića i Momira Pantovića, Dejan A. Vasić i Nebojša Vlajić, najavljuju žalbe na odluku o određivanju mere pritvora njihovim branjenicima, prenosi Kosovo onlajn.

Branilac Žarka Zarića, advokat Dejan A. Vasić izjavio je da će sutra biti uložene žalbe Apelacionom sudu.

„Mi smo sudu ukazali da ne postoji osnovana sumnja da se ova mera odredi, takođe smo ukazali da ne postoji ni opasnost da on pobegne. Sud te naše argumente nije uvažio. Mi ćemo tokom sutrašnjeg dana podneti žalbe, pa se nadamo da možda Apelacioni sud bude imao više sluha“, rekao je Vasić.

Advokat Momira Pantića, Nebojša Vlajić, istakao je da je određivanje jednomesečnog pritvora Srbima koji se hapse zbog navodnog ratnog zločina inercija koja se ponavlja iz godine u godinu, i iz predmeta u predmet.

„Javni tužilac tvrdi da je to nužno i da mora da se odredi pritvor, jer postoji velika opasnost od bekstva. Naveo je nekoliko predmeta gde pritvor nije određen, koji nama nisu poznati, a koji ne mogu da se vode jer su okrivljeni pobegli. Mi smo naveli mnogo više predmeta gde pritvor nije bio određen i niko nije pobegao, i ništa loše po krivični postupk se nije desilo. Mi smo tražili da to bude ovde, prredložili smo brojne alternativne mere, od kućnog pritvora, do predaje dokumenata ličnih, čak i jemstvo, ali sud za sada o tome nije oučivao, odlučio je da odredi pritvor. Mi ćemo žalbu izjaviti i videćemo kako će se predmet razvijati dalje“, rekao je Vlajić.

Žarka Zarića (1954) iz sela Ljubožde, opština Istok, tužilaštvo sumnjiči da je navodno počinio ratni zločin porotv civilog stanovništva na Kosovu u periodu od 1998. do 1998. godine.

On je uhapšen juče u svom selu.

Momiru Pantiću, iz Istoka, koji je uhapšen pre dva dana na Merdaru, stavlja se na teret komandna odgovornost za određene događaje koji su se desili tokom rata na Kosovu 1999. godine, u opštini Istok.

Izvor: RTS, Kosovo onlajn

KiMpritvorZarićPantićDejan VasićNebojša Vlajić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva