:

:

TV Most

clock

Jul 29, 2019   15:18

0

179

Micotakis na Kipru: Kraj turske okupacije glavni prioritet

Grčka zaslužuje obnovljeno poverenje svojih kreditora i potreban joj je Kipar da joj pomogne u tim naporima, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Kiparske Republike Nikosom Anastasiadesom u Nikoziji. Dodao je da je kraj turske okupacije glavni prioritet za ostrvo.

Govoreći o reformama državne organizacije, smanjenju poreza na nekretnine i drugim inicijativama, Kirjakos Micotakis je pohvalio i reformske napore Anastasiadesa na Kipru, prenela je Ana.

Micotakis je rekao da je kraj turske okupacije glavni prioritet za ostrvo i naglasio da bi buduće rešenje tog pitanja trebalo da ukine zastarelu instituciju garancija. 

Izrazio je i optimizam zbog budućeg sastanka Anastasiadesa sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem.

Anastasiades je istakao da se sa Micotakisom saglasio da je ponovno pokretanje pregovora o kiparskom pitanju "zahteva aktivan doprinos Turske u stvaranju prave klime, te u okončanju ilegalnih aktivnosti unutar EEZ-a Kipra i u planovima za zapečaćeno područje u Famagusti".

Nikozija je spremna da podrži odluku bez pobednika i gubitnika, rekao je Anastasiades i dodao da će garantovati njenu efikasnost i održivost i da će štititi ljudska prava svih legalnih građana Kipra, bez super privilegija za jednu zajednicu na račun druge.

Izvor: Танјуг

MicotakisKipar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva