Mihajlović sa DFC-om u sredu o gradnji 267 kilometara puta

:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 21, 2020   13:27

0

26

Mihajlović sa DFC-om u sredu o gradnji 267 kilometara puta

Potpredsednica vlada i ministarka građevine Zorana Mihajlović najavila da će se u sredu sastati sa visokom delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), koja danas dolazi u Beograd, kao i da će plaftorma za te razgovore biti sporazum iz Vašingtona i oko 3,7 milijardi evra investicija u izgradnju autoputeva i pruga za povezivanje Beograda i Prištine.

 

Mihajlović u izjavi za Tanjug otkriva da će se sa DFC-om razgovarati o povezivanju sa Prištinom na ukupno četiri putna pravca u dužini od 267 kilometara.
To su izgradnja autoputa Niš - Merdare - Priština, dugog 100 kilometara, izgradnja autoputa Bujanovac - Končulj - Gnjilane - Štrpce od 78 kilometara, zatim brza saobraćajnica Raška - Jarinje - Kosovska Mitrovica na 61 kilometar, kao i rehabilitacija puta Ribariće - Brnjak - Zubin Potok u dužini od 28 kilometara.
Procenjuje se da će za te projekte biti potrebno između 2,18 i 2,73 milijardi evra.
Mihajlović ističe da će u fokusu biti nastavak finansiranja autoputa od Niša do Merdara i Prištine, za šta treba obezbediti još više od 750 miliona evra, kao i izgradnja pruge na tom pravcu. "Putevi i pruge za povezivanje Beograda i Prištine je naša osnovna platforma, a sigurno da ćemo razgovarati i finansiranju regionalnih projekata, kao i o ženskom preduzetništvu", rekla je Mihajlović.
Kada je reč o železničkom povezivanju, predviđeni projekti za razgovor su pruga Beograd - Niš u dužini od 240 km, za koji su u toku pripremne projktne aktivnosti sa kineskim partnerima, a vrednost je oko 2,1 milijardi evra.
Takođe, planirano je da se radi pruga Doljevac - Kuršumlija - Merdare od 87 km, za šta je potrebno oko 980 miliona evra.
Zatim, u planu je i pravac Meradare-Priština u dužini od 43 km ukoliko se na tom delu bude gradila nova pruga od Merdara-preko Prilužja do Prištine (jer od izlaza iz tunela Merdare nedostaje pruga).
Takođe, pruga Priština-Kosovo Polje-Đeneral Janković-granica sa Severnom Makedonijom od 70,8 km.
Mihajlović podseća da je za prvu deonicu autoputa od Niša do Pločnika u dužini od 33 km obezbeđeno finansiranje i da će tender biti objavljen krajem oktobra, a da će radovi početi sledeće godine. Ta deonica je vredna 225 miliona evra.
Navodi da će će se sa DFC-om pregovarati o finansiranju druge deonice od Pločnika do Merdara i dalje ka Prištini, kao i da je ukupna vrednost celog autoputa oko milijardu evra, tako da je potrebno obezbediti dodatnih više od 750 miliona evra.
Napomenula je da tek treba da se završi projektno - tehnička dokumentacija.
Kada je u pitanju pruga, Mihajlović kaže da je na delu od Niša do Merdara prosečna brzina svega 30 do 30 km na sat i da i tu treba završiti dokumentaciju i videti stanje pruge od Merdara do Prištine.
Mihajlović ističe da će te investicije dati impuls razvoju celog regiona.
Kaže da će se razgovarati i o otvaranju aviolinije između Beograda i Prištine i da će naša strana učiniti sve da na njoj leti Er Srbija a ne druge aviokompanije.
Ministarka ističe da u Srbiju ne dolazi samo DFC već i američka vlada, s obzirom da je taj fond deo američke vlade. Taj dolazak nije samo realizacija sporazuma iz Vašingtona već i garancija da će se dogovoreni infrastrukturni projekti realizovati, rekla je Mihajlović i istakla da sve to predstavlja mogućnost da se poveća stabilnost celog regiona.
Kako kaže, dolazak DFC-a i američke vlade je prekretnica u u bilateralnim odnosima Srbije i SAD i novi impuls u razvijanju tih odnosa, koji su "nekada bili gore nekada dole".
"Cilj je da konačno stavimo ekonomiju ispred svih drugih priča koje su postojale i sada postoje. Naravno da ne možemo da zaboravimo prošlost, ali moramo da se razvijamo i da bi naš narod ostao da živi na KiM i da bismo mi kao region išli napred. Nama je potebna ova vrsta investicija i to od jedne od najjačih sila sveta, a to je SAD", naglasila je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva