:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2021   8:57

0

84

Mihajlovićeva za RTS: Dogovor o nepromenjenoj ceni gasa znači energetsku stabilnost i bezbednost

Dogovor o ceni gasa koji je postignut u Rusiji znači energetsku stabilnost i bezbednost, rekla je za RTS ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Poručila je da se cene gasa i električne energije za građane neće menjati do kraja grejne sezone, dok će se o ceni struje za privredu razgovarati sa svim privrednim subjektima pojedinačno, ali da cena neće biti viša od onih na evropskim berzama.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da je dogovor o ceni gasa koji je postignut u Rusiji velika i vrlo važna vest.

"Nije to samo pitanje dobrih odnosa dva predsednika i dobrih političkih i ekonomskih odnosa. To znači energetsku stabilnost i bezbednost. To znači da imamo ne samo dovoljno gasa, ali imamo sigurno snabdevanje gasom, što mislim da je u stvari najvažnije, da nijednog trenutka ne sumnjamo da će se desiti neka krizna situacija, a da mi nemamo dovoljno gasa", navela je Zorana Mihajlović.

Dodala je da to znači i da će cene gasa za domaćinstva ostati nepromenjene, a da za privredu znači sigurnost i da je za investitore najvažnije da imaju dovoljno energenata koji su najzastupljeniji u njihovim troškovima. Mihajlovićeva je istakla da bi stabilnost mogla da pospeši gasifikaciju.

"Pored toga što sada znamo da smo mirni i stabilni i imamo sigurno snabdevanje gasom, ono što je sada važno jeste takođe da učinimo sve što možemo da proširimo naš 'Banatski dvor', naše podzemno skladište gasa, da uložimo novac u to, da gradimo još jedno podzemno skladište gasa i da za godine koje su ispred nas, ne samo za narednih šest meseci, mi budemo energetski i gasno stabilni. To sigurno znači rast privrede i rast privrednog proizvoda", kazala je Mihajlovićeva.

Istakla je da je cena gasa od 270 dolara na hiljadu kubnih metara koju je Srbija dobila 3,6 puta niža od trenutne cene na berzama u Evropi.

"To nema nijedna druga država. Prema tome, ovo je sada trenutak da napunimo naša skladišta, a sa druge strane da razmišljamo dugoročno, da budemo energetski bezbedni, da širimo skladišta, gradimo nova skladišta. To su te strateške rezerve. Ne mora biti problem na teritoriji Srbije, mi smo imali pre dve, tri nedelje problem na teritoriji Bugarske zbog čega smo koristili gas iz 'Banatskog dvora'", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da se strateške rezerve tiču zajedničke politike celog regiona u vezi sa potencijalnim krizama koje će se "sasvim sigurno dešavati u narednom periodu".

"Srbija mora da gradi elektroenergetske kapacitete" 

Na pitanje da li će Srbija izgraditi ili učestvovati u izgradnji nuklearne elektrane, Zorana Mihajlović je rekla da Srbija mora da gradi elektroenergetske kapacitete i da za 30 godina nije izgrađen nijedan takav kapacitet.

"Za sve ono što je ispred nas, ogroman rast potrošnje električne energije, mi moramo da gradimo nove kapacitete. Velike hidro, srednje hidro, solar, vetar i da sednemo i da razmislimo svi zajedno hoćemo li i možemo li da imamo i nuklearne elektrane. Da li je to nuklearna standardna elektrana ili su to nove modularne, sa novim tehnologijama, nuklearne elektrane i to je sve moguće. Mislim da ćemo u narednom periodu sesti i razmatrati sve ono što može da se radi na našoj teritoriji, kao i potencijalnu mogućnost učešća u proizvodnji nuklearne energije u nekoj drugoj državi", istakla je Mihajlovićeva.

Poručila je da Srbija ima dovoljno potencijala da može da proizvede koliko god joj je potrebno električne energije u narednim decenijama i da ne treba da uvozi električnu energiju.

U regionu je teška situacija sa električnom energijom, u Bosni i Hercegovini se zbog štrajka rudara najavljuju i restrikcije. Zorana Mihajlović je rekla da je veoma značajno za energetski sistem što se blok B1 u Termoelektrani "Nikola Tesla", pošto Srbija više neće uvoziti struju i da taj blok proizvodi oko 15 odsto električne energije, što predstavlja dodatnu stabilnost.

Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da cene struje za privredu posle 1. decembra neće biti kakve su na evropskim berzama i da će Elektroprivreda Srbije razgovarati o ceni struje sa svim privrednim subjektima.

"Za građane nema promena cena niti električne energije niti gasa do kraja grejne sezone, to je sasvim sigurno. Sa privredom ćemo razgovarati pojedinačno i učinićemo sve da privreda ne trpi takve udare kakve trpe privrede u Evropskoj uniji u ovom trenutku", naglasila je Mihajlovićeva.

Izvor: RTS

MihajlovićVučićPutin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva