:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2022   10:03

0

143

Mihajlovićeva: Za stanje u EPS-u odgovoran rukovodeći tim

Problemi u EPS-u izazvani su godinama javašluka i opuštenosti, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i negirala da je odgovorna za kašnjenje sa eksploatacijom za Polje E u Kolubari.

"Mislim da je pitanje polja E primer kako se funkcionisalo i radilo u EPS-u, za šta je apsolutno odgovorno rukovodstvo EPS-a. Moj posao je da pomognem da EPS dobije sve dozvole, što smo radili mesecima unazad, ali mislim da zbog situacije koju smo imali u EPS-u imali ste napade na sve strane, samo da se ne priča ko je suštinski odgovoran", izjavila je Mihajlovićeva za TV Prvu.

Dodala je da se ne radi smo o generalnom direktoru Miloradu Grčiću, nego o celoj grupi neodgovornih ljudi koja je loše planirala, radila i vodila Elektroprivredu Srbije, rekavši da veruje kako će to u narednom periodu da se promeni.

"Važno je da sistem bude stabilan. Zato država radi 24 časa dnevno i pomaže EPS-u da obezbedi licence, da se bavi kvalitetom uglja, da se vodi računa o tome da li ga ima, kakvog je kvaliteta. To je sve posao EPS-a, ali pošto se desilo šta se desilo mi nećemo više dozvoliti tako da stvari funkcionišu. Tu stvari moraju da se menjaju kadrovski, organizaciono i tehnološki", naglasila je Mihajlovićeva.

Rekla je da ne zna da je Miroslav Tomašević kandidat za novog direktora, ali ga poznaje.

"On je sada stalno sa nama. Dobar je inženjer, i mi zajednički sada pokušavamo da održimo stabilnost sistema i da rešavamo probleme gde god ih ima. U EPS ima jako mnogo stručnih ljudi. Isto kao i taj gospodin Tomašević, oni su negde bili gurnutu sa strane. Nije ceo EPS loš, problem je u upravljanju takvim preduzećem", ocenila je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je dodala da je Ministarstvo privrede nadležno da predloži ime novog direktora EPS-a.

"Mislim da je sve jasno što se tiče Grčića . Moramo da povedemo posebnu pažnju, jer su to preduzeća koja utiču na energetsku i nacionalnu bezbednost. Govorimo o kritičnoj infrastrukturi vrednoj milijarde evra", navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da Srbija ima dovoljno struje, jer su predsednik i vlada radili danonoćno prethodnih godina, pa sada ima novca da se delimično uvozi.

Dodala je da je novac koji je potrošen na uvoz električne energije mogao da uložen u neku hidroelektranu.

Mihajlovićeva smatra da kao resorna ministarka nije odgovorna za to što se dogodilo u EPS-u.

"Apsolutno ne, zato sto mislim da smo mi toliko bili lagani i obmanjivani od aprila meseca ove godine, da je to za film", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da su svi članovi Radne grupe iz EPS-a tvrdili da su spremni za zimu, da imaju dovoljno uglja na kopovima, pa i više nego što im treba.

"Onda vam dođe predsednik, a glavni direktor EPS-a kaže 'završili smo revitalizaciju, od ovog trenutka više nema uvoza struje'. Šta treba još da se proveri", upitala je Mihajlovićeva.

Navela je da problem sa neotkrivenim ležištima uglja nije od juče, već traje godinama i treba vremena dok se stvari ne dovedu u red.

Izvor: T a n j u g

MihajlovićEPS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva