:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 23, 2023   17:50

0

179

Mijačić: Poruke Brisela o deeskalaciji jasne, nedostaju samo jasni instrumenti

Koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je danas da je Brisel, kada je reč o deeskalaciji na KiM, uputio jasnu poruku i jednoj i drugoj strani, a pre svega Prištini, ali da za to nedostaju jasni instrumenti. 

Svaki put kada dođe do incidenta na severu KiM, stigne ista reakcija iz Brisela, kaže Mijačić za T a n j u g, navodeći da je EU uputila jasnu poruku i jednoj i drugoj strani, a pre svega Prištini, šta se očekuje od nje u vidu deeskalacije i iza te poruke od 3. juna 2023. godine stoji cela Evrospka unija tj. svih 27 država članica.

"Kosovskoj strani je jasno šta treba da učini kako bi deeskalirala situaciju na severu Kosova i Metohije, naravno i Beogradu, ali ono što nedostaje su jasni instrumenti koji bi mogli da dovedu do takve situacije", objašnjava Mijačić.

Dodaje da je najveći problem propast pregovora na visokom nivou koji su održani protekle nedelje u Briselu, gde nije postignut nikakav dogovor o daljoj implementaciji sporazuma o putu ka normalizaciji i kao rezultat propasti tih pregovora imamo svakodnevne akcije koje destabilizuju ne samo sever, već i ostale srpske sredine na Kosovu i Metohiji.

U vezi sa neuspelim pregovorima predstavništvo privremenih prištinskih institucija u Briselu uputilo je nekakvu vrstu žalbe na tok pregovora i na samog specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, a Mijačić ističe da je upućena žalba "događaj bez presedana u novijoj istoriji u diplomatskoj komunikaciji".

"Oni su izašli prilično nezadovoljni nakon susreta održanih prošle nedelje i u tom smislu su optužili, pre svega Lajčaka za pristrasnost, a svakako i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja", rekao je Mijačić. 

Dodao da je i da je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poslao jasnu poruku da Amerika podržava napore Miroslava Lajčaka u pregovorima u okviru dijaloga kao i da se otvara pitanje kako će Prištiona da nasupa u narednom periodu posle ovakvog napada na Lajčaka. 

"Sve ukazuje na to da će doći do većih nemira i većih incidenata kako na severu KiM tako i u drguim srpskim sredinama, međutim, postavlja se pitanje kakav će biti odgovor međunarodne zajednice, kakav će biti odgovor i KFOR-a, a verujem da će nakon Generalne skupštine UN krenuti intenzivna diplomatska aktivnost pre svega Eskobara i Lajčaka kako bi se dijalog vratio u normalan kolosek", ocenio je Mijačić.

Komentarišući govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN kao i susrete koje je imao tokom svog boravka u SAD, Mijačić kaže da je predsednik poslao poruku nezadovoljstva određenim zemljama na političkom Zapadu zbog svega onoga što se dešavalo ranije i u okviru dijaloga i u okviru nekih drugih procesa.

Istakao je u procesu dijaloga uloga međunarodne zajednice presudna jer bez nje neće doći do pomaka u ovim procesima i otuda se može očekivati njihov jači intenzitet u narednom periodu.

Premijer prviremenih prištinskih institucija Aljbin "Kurti ima velikih problema oko implementacije prethodnih sporazuma i oko implementacije novog sporazuma koji se tiče osnivanja ZSO, ali to je neizbežna činjenica za tzv. kosovsku vladu, ZSO mora da se osnuje jer što pre dođe do formiranja ZSO to će i Kosovo izaći iz izolacije u kojoj se nalazi godinama unazad", rekao je Mijačić komentarišući tezu da je preduslov za nastavak pregovora formiranje ZSO protiv čega je Kurti.

Mijačić dodaje da će doći do situacije da će sve više sankcija biti uvedeno tzv. Kosovu upravo zbog tvrdoglavosti Kurtija.

Izvor: T a n j u g

Dragiša MijačićAljbin KurtiKiMZSOdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva