:

:

TV Most

Foto: Služba za informisanje predsednika Crne Gore

clock

Jul 09, 2023   17:10

0

109

Milatović stigao u posetu Srbiji, dočekao ga Dačić

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović stigao je danas u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla " u Beogradu dočekao ga je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

"Poželeo sam dobrodošlicu predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, koji će boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Srbiji! Radujem se ovom susretu koji će dodatno učvrstiti tradicionalno prijateljske odnose i saradnju naših zemalja", naveo je Dačić na Instagramu, gde je objavio i fotografije sa Milatovićem. 

U čast posete Milatovića, ambasada Crne Gore prirediće večeras svečani prijem u Crnogorskoj kući u Beogradu, navodi se u saopštenju službe za informisanje predsednika Crne Gore. 

Kako je najavljeno, Milatović će se sutra, uz ceremonijalni doček ispred Palate Srbija, sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon toga i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Predviđeno je da predsednik Crne Gore u okviru posete položi venac na Spomenik neznanom junaku na Avali uz vojne počasti, kao i da položi cveće ispred Osnovne škole "Vladislav Ribnikar".

Poseta Milatovića Srbiji dolazi nakon poseta Briselu i institucijama EU i NATO, a sa ciljem jačanja političkih i ekonomskih odnosa dve države i unapređenja regionalne saradnje, dodaje se u saopštenju predsednika Crne Gore.

Milatović je za TVCG u petak rekao da će najvažniji segment posete biti ponovno postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, pošto ni Srbija nema ambasadora u Podgorici, niti Crna Gora u Beogradu.

“Akcenat će biti i na druge teme: ekonomska saradnja, zajednički infrastrukturni projekti, zajednički put ka Evropskoj uniji, ali tema oko ambasadora je preduslov”, naveo je Milatović.

Očekuje se da će Milatović pokrenuti i pitanje izručenja nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića koji sedam godina boravi u Beogradu, iako crnogorske vlasti uporno traže njegovo izručenje po presudama zbog višemilionskih malverzacija u Budvi...

Kada su u pitanju bilateralni susreti na visokom nivou između dve države, kako je objavljeno na sajtu Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, bivši premijer Zdravko Krivokapić boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji u novembru 2021. na poziv Ane Brnabić. Premijer Crne Gore Dritan Abazović boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji u junu prošle godine, a predsednica Skupštine Danijela Đurović prošlog oktobra.

U zvaničnoj poseti Srbiji bio je bivši predsednik Skupštine Ivan Brajović u oktobru 2017. godine, a bivši predsednik Vlade Duško Marković u februaru iste godine.

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je u julu 2016. i u maju 2014. godine u radnoj poseti Srbiji, a bivši premijer Milo Đukanović u decembru 2013.

Od zvaničnika iz Srbije, u zvaničnoj poseti Crnoj Gori bila je nekadašnja predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković u oktobru 2014. i tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić u septembru 2013.

Za razliku od političke, ekonomska saradnja između Srbije i Crne Gore je na visokom nivou. Srbija je glavni partner Crne Gore i u izvozu i u uvozu i jedno od glavnih emitivnih turističkih tržišta.

Jedno od nerešenih pitanja je uspostavljanje platnog prometa između država.

Izvor: T a n j u g, TV Most, Vijesti

Jakov MilatovićCrna GoraSrbijaIvica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva