:

:

TV Most

clock

Mart 25, 2024   14:25

0

98

Miletić: Unapređenje Prištine u PS NATO izazvaće dodatne negativne efekte

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je da će to što je Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO-a od parlamentarnog posmatrača postala pridruženi član, na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, izazvati dodatni negativni efekti, istakvši da NATO-u nije trebalo da ovim potezom nagradi režim Aljbina Kurtija.

"Ovo je još jedan poraz međunarodne diplomatije koja želi da bude kredibilna, a kada vi posle svega što je (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti uradio, kao jedini odgovor na ovu situaciju imate dalje promovisanje tog režima i Kosova kao nezavisne države, ovim putem učlanjenjem u parlamentarnu skupštinu NATO, postavlja se pitanje da li imate morala, kredibiliteta, vrednosti, šta je ideja takvog delovanja, kuda to vodi i NATO i međunarodnu zajednicu", naveo je on za T a n j u g.

Miletić kaže da efekti ovoga nisu toliko veliki, odnosno da su oni veliki za Kurtijev režim i za podršku "činjenja nečoveštva" prema srpskom narodu na Kosovu, ocenivši da nikoga nije briga šta će Priština reći u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Prema njegovim rečima, odluka da Priština postane pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO je politički čin koji ima motivišuće elemente za sve one koji razlišljaju da treba gaziti Srbe, unižavati ih, proterati ih sa Kosova i šalje neprijateljsku poruku NATO-a kada je Srbija u pitanju.

"Ovo je politizacija vrlo obzbiljnih stvari u regionu. Ne samo da se ne poštuje međunarodno pravo, kao i pozicija Srbije i njena ulogu u regionu, nego ispada da se nagrađuje ona strana koja dezavuiše dijalog i bilo kakvo sporazumevanje samo zato što jedna grupa zemalja smatra da Kosovo treba da bude nezavisno", izjavio je on.

Miletić napominje da je to loša poruka koja dolazi iz NATO-a, i dodaje da to profubljuje razlike i distancu Srbije od NATO-a.

"Mislim da ovo nije smelo da se desi, ali ako se već desilo onda bi moralo da dolazi bar sa nekim radikalnim promenama u odnosu na Srbiju i njenu poziciju u mnogim drugim aspketima u regionalnom smislu, i u bilateralnom odnosu SAD sa Srbijom. Inače dolazimo u novu etapu pogoršanja koja ne može da pojača uticaj SAD u regionu, naprotiv udaljiće ih od regionalnih uticaja", ocenio je on.

Izvor: T a n j u g

MiletićPS NATOPriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva