:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2023   15:37

0

218

Milićević: Neophodno uspostaviti modalitet kako bi se Srbi osećali bezbedno, čiji je temelj formiranje ZSO

Ispred nevladine organizacije Aktiv sa severa Kosova Miodrag Milićević poručio je danas da je neophodno rešiti pitanje zaštite srpske zajednice na Kosovu bez ikakvog izuzetka, kako bi došlo do bilo kakve normalizacija odnosa Beograda i Prištine i potpisivanja bilo kakvog sporazuma.

On je to poručio na panelu „Nemačko-francuski predlog, šta možemo očekivati", koji je održan danas u Beogradu u organizaciji Nacionalnog konventa o EU, Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i projekta Nemačkog Maršal Fonda BTD.

Milićević je istakao da je francusko-nemački sporazum nepoznanica za sve.

„Enigma je o čemu s radi u sporazumu i velika je nepoznanica i za Srbe i za Albance", rekao je Milićević.

On je ocenio kao veoma negativno to što niko od Srba na Kosovu nije video sadržaj sporazuma, na osnovu koga bi se otvorila debata ili javna rasprava u cilju donošenja zaključaka šta je u interesu srpskog naroda.

Milićević smatra da „gromoglana tišina od strane Srpske liste“ ne bi smela da bude prepreka za dijalog o sporazumu na samom terenu.

„Za sada ne postoji inicijativa koja bi otpočela takav razgovor, odnosno, niz dijaloga koji bi doveli do nečega što bi predstavljalo interes srpske zajednice“, rekao je Milićević.

Osvruo se na niz napada koji su se dogodili u poslednih meseci, te naglasio da je ključni problem na Kosovu to što je srpsko stanovništvo potpuno nezaštićeno, sa jedne strane, dok sa druge strane trpi ogromne pritiske.

„Najveći problem je ciklična pojava međuetničkih incidenata bez ikakve kažnjivosti“, ističe Milićević.

Smatra da je neophodno uspostaviti modalitet kako bi se Srbi osećali bezbedno, čiji je temelj formiranje ZSO, nakon čega će uslediti vraćanje srpskog naroda u institucije.

Rekao je i da u ovom trenutku niko zapravo ne zna kako bi mogla da izgleda ZSO koju predlaže EU.

Takođe, Milićević je kazao da je za normalizaciju situacije na Kosovu neopodno da se utiče na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kako bi promenio narativ prema lokalnim Srbima, ali i prema Beogradu.

Iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative Dušan Milenković smatra da javno mnjenje u Srbiji većinski odbija priznavanje Kosova.

„Javno mnjenje u Srbiji većinski je protiv priznanja Kosova ali i bilo kakvog kompromisa koji čak i ne podrazumeva priznanje“, istakao je on.

Iz centra za savremene politike Nikola Burazer ocenjuje da lideri Beograda i Prištine godinama u nazad vode iste politike i da su sada evropskim predlogo stavljeni pred svršen čin jer ne znaju kako da objasne svojim biračima promene u politici na koje moraju da pristanu.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava kazala je da njeno udruženje pruža podršku francusko-nemačkom planu.

„Bilo kakva vrsta dogovora i sporazuma koji se postigne smo može da prestavlja jednu ciglu u zidu mira“, kazala je ona.

Izvor: Kosovo online; Foto; Kosovo online

KiMMiodrag MilićevićNVO AktivZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva