:

:

TV Most

clock

Septembar 14, 2021   8:37

0

28

Milinčićeva: Zahvalnost Merkelovoj na ekonomskoj podršci, ali ne i o stavu prema KiM

Kada je reč o ekonomskoj saradnji Srbije i Nemačke, Angela Merkel zaslužuje našu zahvalnost, rekla je za RTS glavna i odgovorna urednica "Sputnjika" u Beogradu Ljubinka Milinčić. Smatra, međutim, da je Merkelova, po ko zna koji put poručila, da Srbija mora da prizna Kosovo i Metohiju.

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika" na srpskom jeziku, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla je da bi Angelu Merkel "trebalo podeliti na tri dela, odnosno da postoje tri Angele Merkel".

"Jedna je koja je vodila unutrašnju politiku Nemačke, i koja je Nemačku dovela u situaciju koja je danas – u ekonomskom smislu jaka država. Mislim da to nije naša tema interesovanja. Dva aspekta koja nas zanimaju – ekonomski i drugi, tema Kosova", smatra Milinčićeva.

Dodaje da u ekonomskom smislu Angela Merkel zaslužuje našu zahvalnost, jer je ta saradnja Srbije i Nemačke bila sve veća i bolja, kao i da će se ona nastaviti. 

Kaže, međutim, da je Angela Merkel, tokom posete Beogradu poručila da Srbije mora da prizna Kosovo i Metohiju.  

"Angela Merkel, po ko zna koji put, poručila je da mi moramo da priznamo Kosovo, da tema neće nestati, da ta tema mora se završi. Šta znači završi – završi kako oni kažu, to nam je poručio Lajčak, to nam je pre toga poručio Makron, to nam poručuje cela Evropa. Izgleda da se trude da nas naviknu na tu temu, na to rešenje, koje nam ne odgovora i koje mi nikako nećemo priznati", ističe Milinčićeva.

Na pitanje čemu ta ekonomska saradnja i zahvalnost, gošća Jutarnjeg programa RTS-a odgovara da je vrlo važno da Srbija bude ekonomski snažna zemlja.

"Kao ekonomski snažna zemlja mi možemo da se suprostavimo svim tendencijama, zahtevima. Kad je neka zemlja ekonomski slaba, niko je ne tretira, nikoga ne zanima njeno mišljenje. Činjenica je da smo, razvijajući ekonomiju, na neki način postigli poziciju da nas neko nešto koliko toliko pita. Ipak, nismo beznačajna balkanska zemlja", objašnjava Milinčićeva.

Kaže da male zemlje, nažalost, moraju da poslušaju velike, ali da Srbija ima srećnu okolnost i da se velike zemlje nisu saglasne o stavu prema našoj zemlji.

Govoreći o nasledniku Angele Merkel, kaže da će mu biti teško i da je veliki je problem pojaviti se posle nje.

"Možda je i to naša šansa. Mada što se tiče stava prema Kosovu i naše želje da uđemo u EU, to nam je mnogo puta rečeno – u EU samo nakon priznanja Kosova, a pitanje je da li i tada", kaže Milinčićeva.

Govoreći o Lajčakovoj poruci sa konferencije o dijalogu Beograda i Prištine da će njegov zadatak da se priznanje KiM desi u punom obimu i da je to krajnji cilj, gošća Jutarnjeg programa RTS-a kaže da je "njihovo da traže, a da je naše da ne damo".

"Naše je da se borimo za naše interese. Nije EU jedina budućnost za Srbiju. Nikad ne postoji situacija da nema alterantive – ima alternative i mi moramo da je nađemo", ističe Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica "Sputnjika" na srpskom jeziku.

Izvor: RTS

Ljubinka MilinčićMerkelKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?