:

:

TV Most

clock

Septembar 06, 2020   15:41

0

160

Milivojević: Sporazum iz Vašingtona obavezujući i za EU (VIDEO)

„Najvažnija stvar koju je Srbija dobila sporazumom u Vašingtonu je uklanjanje tačke 10 iz prvobitnog nacrta dokumenta koja se odnosila na međusobno priznanje i samim tim su stopirani svaki razgovori o toj temi“, izjavio je politički analitičar i diplomata Zoran Milivojević za TV Most. 

Sve što je potpisano u Beloj kući obavezujuće je i za Evropsku uniju, te u narednom periodu ni Evropa neće pokretati pitanje statusa Kosova i Metohije.

Srbija je sporazumom u Vašingtonu dobila tri stvari, a najvažnija od njih je to što je naša delegacija uspela da izdejstvuje uklanjanje sporne tačke o priznavanju nezavisnosti Kosova iz sporazuma i time je dobila važnu diplomatsku „bitku“.

„Prva i najvažnija stvar je da nije bilo nikakvih razgovora niti da u svemu ovome ima bilo kakvih naznaka o nezavisnosti Kosova. Ovo je za nas veoma važno imajući u vidu da je Amerika na neki način rodonačelnik te nezavisnosti“,  istakao je Milivojević.

Dogovor o ekonomskoj saradnji je za nas izuzetno bitan zato što je, između ostalog, onemogućeno bilo kakvo novo uvođenje taksi jer se Priština sada obavezala Sjedinjenim Američkim Državama da će doći do otvaranja ekonomskih procesa, za koje se Srbija i zalagala kao putu ka normalizaciji odnosa. 

Veoma bitno za nas je i da je ovo značajan korak ka kvalitetnijim bilateralnim odnosima sa SAD što i jeste jedan od strateških ciljeva Srbije. Vašington je ovim sporazumom sa Beogradom i Prištinom stavio do znanja Evropskoj uniji da je i dalje ključni posrednik u dijalogu.

„Sve ovo što je bilo u Vašingtonu ne može da se ignoriše u razgovorima u Briselu. Ovo je za Srbiju izuzetno važan manevarski prostor jer se ne može vršiti pritisak u Evropskoj uniji za priznanje, imajući u vidu da je američka strana to stavila po strani“, smatra Zoran Milivojević.

Sporazum bi trebalo da bude verifikovan u Skupštini i u Beogradu i Prištini, kako bi počela njegova primena. Ostaje da se vidi koliko brzo i na koji način će biti realizovane pojedine odredbe naročito kada je u pitanju normalizacija saobraćaja i pitanje korišćenja jezera Gazivode. 

"Što se tiče Srpske pravoslavne crkve, sudske odluke postoje i nadamo se da bi njihovo poštovanje vrlo brzo moglo biti i primenjeno jer sad se Priština na to obavezala, i to direktno Vašingtonu", naglašava Milivojević.

Izvor: TV Most

Zoran Milivojevićdijalog BG-PRVašingtonSADsporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva