:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2023   8:56

0

127

Milović: Istina je na našoj strani, mirni otpor naše najjače oružje

Jutros su radnici lokalne samouprave u Zvečanu izveli mali perforamans, potpisujući se u listu dolaska, pokazujući da žele da se vrate u kancelarije. Kfor je tokom noći ojačao pozicije na raskrsnicama u Zvečanu i drugim sredinama na severu KiM. To je rezultat sinoćnog zahteva Srba da Kfor rasporedi svoje jedinice kako bi se sprečile sve moguće provokacije do kojih je juče popodne dolazilo u Zvečanu.

Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan kaže za RTS da se, nakon povreda, oseća bolje.

“Nas više brine stanje Dragiše Galjka, koji je ranjen iz vatrenog oružja, pripadnik kosovske policije je pucao u njega, njemu pre svega želimo oporavak. Njegovo stanje je i dalje teško, razmatramo da ga pošaljemo u Beograd, jer radi se o dosta teškim povredama karlice, krvnih sudova. On je u svesnom stanju, razgovara, ali ćemo konzilijarno odlučiti kako dalje sa njim", navodi Milović.

Kaže da su scene na severu KiM mogle da se izbegnu, da je bilo dobre volje.

"Mi moramo da se vratimo na petak 26. i ono što Priština radi da sa specijalnim jedinicama ulazi u zgrade opštine. Predstavnicima Kfora smo rekli da je policiji mesto u stanicama, ne u opštinama. U zgradi opštine Zvečan nema nikoga, radnici ne mogu već peti dan na svoja radna mesta. U srednju i osnovnu školu deca ne idu. Specijalcima tu nije mesto", navodi Milović.

Sve se, dodaje, kreće od sporazuma koji Priština ne sprovodi. 

"Priča oko ZSO traje više od 10 godina. Da je zajednica zaživela ne bismo došli u ovu situaciju. Mi moramo ostati mirni, naše najjače oružje je taj mirni otpor. Istina je na našoj strani, mi smo na svojoj zemlji, ništa tuđe nismo uzeli. Mora se tražiti političko rešenje. Rešenje je da se vratimo na period pre 26. u petak, da se svi sporazumi implementiraju i da Srbi u sredinama gde su većinski svoj život uređuju kako mi mislimo da je za nas najbolje, a ne da nam Kurti ili bilo ko iz Prištine kaže šta je za nas dobro", kaže Milović.

Navodi da ne vidi da se retorika u Prištini ublažava. 

"Nama se poručuje da ili da idemo u Srbiju ili u zatvore. Takva retorika ne doprinosi stabilizaciji prilika. Očekujem da EU i Kvinta utiču da se nađe mirno rešenje. Ono je moguće ako postoji volja", napominje Milović.

Ohrabruje, kaže, poruka koja se ovih dana čula od Makrona i Hovenijera.

"Mislim da se prvi put za više godina Priština optužuje da je faktor destabilizacije prilika na severu. To je samo za sada na rečima, a videćemo da li će biti i na delu. Mislim da Kurti pokaže svoju dobru volju. Srbi za tri godine koliko je na vlasti su izloženi takvom pritisku - više od 300 napada, pucanje na Bistričkom mostu, sve je to od dolaska Kurtija. Zahtevi ostaju. Ne postoji pravda za Srbe. Hapsi se, osuđuje se, pa se posle traže dokazi", istakao je Milović.

Izvor: RTS

Dragiša MilovićZvečanprotestiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva