:

:

TV Most

clock

Oktobar 14, 2019   11:22

0

105

Ministarstvo: Nobelova nagrada se dodeljuje za književnost a ne za privatne stavove

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije podsetilo je danas, povodom reakcija na dodelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, da se to priznanje dodeljuje za životni doprinos laureata svetskoj književnosti i kulturnoj baštini, a ne za privatne stavove o različitim društveno-istorijskim fenomenima.

U saopštenju se navodi da se širom sveta pravi i iskreni ljubitelji književnosti radujui pozdravljaju dodeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu, kao najvećem živom piscu nemačkog jezika, dok iz regiona Balkana "i ponegde iz sveta sa dobro poznatih adresa stižu glasovi mržnje".

"Ipak, donekle iznenadjuje prava bujica antisrpske histerije, primitivnih invektiva, istorijskog revizionizma i izmišljotina, sve zbog okolnosti da je Nobelovu nagradu dobio pisac koji se usudio da voli i poštuje srpski narod. Oni i piscu i narodu namenjuju istu sudbinu, osudu i raspeće na nečasnom krstu svojih neistina. Ohrabrujemo ih da razmotre mogućnost da sva dela Handkea sakupe na gomilu, zapale ih i oko vatre odigraju ritualni ples uz gromko izvikivanje antisrpskih parola", navelo je ministarstvo.
Ministarstvo je ocenilo da bi taj, potencijalno katarzični trenutak, pokazao čovečanstvu da poražena ideologija i postupci pokretača Drugog svetskog rata i dalje žive na Balkanu i u glavama pojedinih "lažnih filozofa i marionetskih udruženja po svetu, snažni i vitalni kao nekad".

"I to najviše u onim klajnbirgerskim varošima, orijentalnim kasabama i srpskim provincijama koje su naciste dočekivale cvećem i karnevalskim raspoloženjem i ushitima", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Beta

Handke
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva