:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2022   18:03

0

109

Ministri EU bez dogovora o najvišim cenama za ruski gas

Ministri energetike EU zatražili su danas od Evropske komisije ograničavanje prihoda proizvođačima elektricne energije koji imaju niske troskove proizvodnje, kao i da se pripremi hitna i privremena intervencija Komisije koja ukljucuje ograničavanje cena gasa, rekao je nakon ministarskog sastanka ministar industrije i trgovine u vladi Češke Jozef Sikela.

Današnji sastanak u Evropskom savetu je bio fokusiran na četiri oblasti za koje su zemlje članice zatražile od Evropske komisije da pripremi konkretne zakonske predloge.

"Zajedno sa EK moramo da radimo na brzom i koordiniraniranom rešenju kako bi ublažili posledice visoke cene energije sto je pre moguće. Uspeli smo da pronađemo dobar pravac za mere koje moraju biti preduzete", objasnio je Sikela.

Ministri su takođe pozvali EK da predstavi mere za koordinirano smanjenje potražnje širom EU cime bi se smanjio pritisak na proizvodnju struje i zatrazili da se pripreme mere koje će pomoci u resavanju problema smanjene likvidnosti.

Sikela kaže da trenutni nivo cene gasa i električne energije stvaraju pritisak na EU ekonomiju, umanjuju kompetitivnost evropskih kompanija i stvaraju društvene tenzije.

"Najvažnije je da se pobrinemo da građani i kompanije ne budu iznevereni", dodao je on.

Sikela dodaje da je Češko predsedavanje EU spremno da organizuje još jedan vanredni ministarski sastanak do kraja septembra kako bi se usvojila konkretna rešenja.

Kako je ranije javio Rojters koji je imao uvid u nacrt zaključaka s ministarskog sastanka, ministri su razmatrali mogućnost ograničavanja cene ruskog gasa, ali i naveli da je "neophodan dalji rad" na tome.

Izvor: T a n j u g

EURusijagascenaJozef Sikela
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva