:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2023   13:04

0

93

Ministri EU danas o pomoći Ukrajini za članstvo u Uniji

Pomoć Ukrajini na njenom putu ka EU i kako odgovoriti na zahtev ove zemlje da počne pregovore za članstvo u Uniji i brže postane članica, glavna je tema današnjeg sastanka ministara za evropska pitanja Unije. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u četvrtak, 2 februara, u Kijevu izjavio da očekuje da će formalni razgovori o članstvu njegove zemlje početi do kraja godine. 

"Cilj je da pregovori započnu ove godine, a ovo nije samo svrha, već i glavni veliki cilj”, naglasio je on posle sastanka sa koledžom Evropske komisije koji se održao u Ukrajini, u prisustvu predsednice Ursula fon der Lajen i više komesara EK.

Francuska državna sekretarica za pitanja EU Lorans Bun danas je, dolazeći na sastanak, izjavila da EU razmišlja o načinu kako da Ukrajina nađe svoje mesto u procesu proširenja EU. 

“Mi smo počeli da razmišljamo kako da nađemo dobru ravnotežu o idućem napretku Ukrajine ka EU.  I o tome kako da ne izgubimo Ukrajinu i kako da se mi sami ne izgubimo u tom proširenju”, izjavila je ona.

EU podržava Ukrajinu i tamošnje demokratske i ekonomske reforme. Međutim, Unija ne nudi brzi put do članstva kako bi to Ukrajina želela. 

EU podseća da članstvo u EU podrazumeva više uslova za ulazak, od političke i ekonomske stabilnosti do usvajanja različitih zakona EU, a proces pridruživanja traje godinama.

„EU je priznala značajne napore koje je Ukrajina pokazala poslednjih meseci“, navodi se u saopštenju posle EU-Ukrajina sastanaka. 

EU dodaje da „ohrabruje zemlju da nastavi ovim putem i da ispuni uslove navedene u mišljenju Komisije o svojoj aplikaciji za članstvo kako bi napredovala ka budućem članstvu u EU“.

Lideri EU dodelili su Ukrajini status kandidata prošle godine u junu, samo nekoliko meseci posle početka ruske invazije.

Današnji sastanak ministara za EU je priprema za samit EU koji će biti održan 9 i 10 februara u Briselu i na kojem će iste teme biti na dnevnom redu.

Izvor: T a n j u g

EUUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva