:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2024   13:46

0

65

Ministri sedam zemalja EU apelovali na lidere Unije da prime zemlje Zapadnog Balkana

Sedmoro ministara zemalja Evropske unije poslalo je otvoreno pismo vodećim zvaničnicima EU sa apelom da se načini napredak u integraciji zemalja Zapadnog Balkana u evropski blok.

U pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu,  predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli i ministarki spoljnih poslova Belgije Hađi Lahbib se ističe da su prošle više od dve decenije otkako je Savet usvojio Deklaraciju iz Soluna. 

"Došlo je vreme za odllučan napredak u proširenju EU na Zapadni Balkan. Jasno i razumno vreme za njihov prijem je potrebnije više nego ikada", navodi se u pismu. 

Podseća se da je u zaključcima od 14. i 15. decembra Evropski savet ponovio punu i jasnu posvećenost perspektivi Zapadnog Balkana za članstvo u EU i ubrzavanje procesa priključenja, uključujući napredak u postepenoj integraciji između Evropske unije i regiona.

Dodaje se da su lideri Zapadnog Balkana u zajedničkoj izjavi 22. januara izrazili punu podršku Planu rasta i njihovoj spremnosti da ga implementiraju. 

"Moramo da iskoristimo ovu priliku. Ovo je takođe bio zajednički zaključak na sastanku ministara spoljnih poslova 'Prijatelji Zapadnog Balkana' sa partnerima sa ZB u Rimu, 5. februara. Stoga, pozivamo vas da se posvetite finaliziranju plana rasta i reformi za Zapabni Balkan pre evropskih parlamentarnih izbora. Vreme je ključno. Svako odlaganje će naškoditi kredibilitetu EU i imati negativan uticaj na integracioni proces regiona", navodi se u pismu koje je potpisalo sedam ministara iz EU.

Među njima su ministri Italije Antonio Tajani, Češke Jap Lipavski, Austrije Aleksandar Šalenberg, Hrvatske Gordan Grlić Radman, Slovačke Juraj Blanar, Grčke Jorgos Gerapetridis i Slovenije Tanja Fajon.

Izvor: T a n j u g

Zapadni BalkanEUčlanstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva