:

:

TV Most

clock

Decembar 02, 2023   10:33

0

84

Mitić: Albanski gradonačelnici na sever Kosova doneli haos, Kurtiju to odgovara

Nelegitimno izabrani albanski gradonačelnici, koji su šest meseci na vlasti u četiri opštine na severu Kosova većinski naseljenim Srbima, doneli su apsolutni haos i vakuum, kaže naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić, i ukazuje da je to upravo nešto što odgovara kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. 

"I on vrlo dobro prati podatke koje iznose zvaničnici Beograda, o tome koliko je Srba otišlo sa Kosova i Metohije u poslednjih godinu dana, u ovom procesu diskriminacije, eskalacije, etničkog čišćenja koji sprovodi Kurti i na severu i na jugu. Jednostavno, ovakav vakuum njemu savršeno odgovara. On namerno odlaže bilo kakav dogovor oko Zajednice srpskih opština, zato što zna da bez tog dogovora nema novih izbora na severu. To je jedan začarani krug, u kojem on i oni koji ga podržavaju u zemljama Kvinte dobijaju na vremenu i bave se stvarima koje su zastrašujuće, a koje možemo jasno da ih definišemo kao etničko čišćenje", kaže Mitić za Kosovo onlajn.

To što nove izbore na severu, koji su bili i jedan od ključnih zahteva EU i SAD Prištini za deeskalaciju i preduslov su za ukidanje sankcija Kosovu, gotovo više niko i ne pominje, Mitić ovako objašnjava:

"Neki će reći da nema govora o izborima na severu jer se održavaju izbori u Srbiji, pa da se ne bi te dve stvari mešale, pa da se zbog toga odlaže. Neki drugi će reći da je to zbog toga što ne postoji dogovor o ZSO, odnosno da će upravo taj dogovor o Zajednici omogućiti održavanje izbora na severu. Možda sam bliži ovoj drugoj tezi, verujem da se radi na nekom rešenju", kaže on.

Povodom izjave ambasadora SAD u Beogradu Kristofera Hila da bi to rešenje trebalo da bude "racionalni predlog" koji je pred Beogradom i Prištinom, a koji, kako je naveo, podrazumeva formiranje ZSO, ali i da Srbija da kapacitet Kosovu u međunarodnim zajednicama, Mitić kaže da kada američki diplomata kaže da je nešto racionalno treba se zapitati da li je to uvek u srpskom interesu. 

"Važno je da se zna da li je to ZSO onakva kakva je planirana i dogovorena 2013. i 2015. godine, sa jakim izvršnim ovlašćenjima, sa snažnim vezama sa Republikom Srbijom, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Ustavom Srbije. Ako to nije, onda to možda jeste racionalno za Hila, ali je potpuno pogubno za Srbiju. Dakle, pretpostavljam da se čeka takav neki dogovor pre raspisivanja izbora na severu. Da li će on biti moguć u ovakvoj konstelaciji odnosa, teško je reći. Nisam optimista, a pogotov nisam optimista da će, čak i da se postigne dogovor oko nečega, to biti i primenjeno", zaključuje Mitić.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMgradonačelnicisever KiMAleksandar Mitić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva