:

:

TV Most

Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

clock

Oktobar 30, 2020   18:07

0

175

“Mitropolit Amfilohije najveći sledbenik Kosovskog zaveta”

“Na Kosovu i Metohiji mitropolit Amfilohije je prepoznat kao patrijarh Pavle, kao čovek koji je u svakoj našoj kući, kao čovek čiju ljubav nećemo moći da zaboravimo i ona će biti naša nada u opstanak”, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević.

“Mitropolit je uvek bio u srcu problema Kosova, nikada ga nije izdao, niti je mogao pomisliti da ga može izdati”, kazao je povodom smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, novinar i književnik Živojin Rakočević.

Po rečima Rakočevića, vladika Amfilohije je prepoznat kao najodaniiji i najveći sledbenik Kosovskog zaveta i kosovskih vrednosti.

“Sve što je radio je zasnovano na Kosovskom i Novom zavetu, i taj model je doveo do toga da se Crna Gora oslobodi. On je čovek koji je pobedio komuziam, pobedio je kleptomontenegrine i nije ga mogla zaobići korona, potpuno je jasno da je i sa koronom podelio sve muke, sve strahove i sva nadanja svoga naroda”, rekao je Rakočević dobitnik nagrade Pečat hercega Šćepana.

Govoreći o njegovom odnosu prema Kosovu i Metohiji, Rakočević je istakao da je “mitropolit na Kosovu i Metohiji  prepoznat kao patrijarh Pavle”. On je, kaže bio “oslobodilac od straha”, čovek čija se ljubav neće zaboraviti.

“On je na Kosovu pevao pesme svadbarske, on je na Kosovu pevao pesme o povratku, on je bio taj čovek koji se u svakom trenutku naših velikih problema našao da bude, kako sa onima koji dele odgovornost, tako i sa najprostijim seljacima i ljudima našeg doba”.

Kazao je da je mitropolit Amfilohije “završio sve velike poslove u svom životu”, te da svojim životom i narodu poručuje -”uradite i vi onoliko koliko možete u svojim životima, završite svoje poslove”.

“On je taman, u neku ruku, u najvećoj mogućoj meri oslobodio Crnu Goru i pozdravio se sa njom i svima nama Srbima bilo gde, ostavio taj model da branimo veru, naciju, slobodu i demokratiju”, zaključio je Rakočević.

Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“, čiji je jedan od članova bio i mitropolit Amfilohije nagradio je sredinom avgusta Živojina Rakočevića nagradom “Pečat hercega Šćepana”.

Izvor: RTV KiM

KiMAmfilohijeŽivojin Rakočević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva