:

:

TV Most

clock

Februar 18, 2020   14:07

0

54

Mladi Romi Zapadnog Balkana u Novom Sadu

Prvi put mladi Romi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije okupili su se u Novom Sadu kako bi govorili o saradnji i unapređenju svog položaja.

 

Na konferencija pod nazivom "Otvaramo vrta za mlade Rome" bilo je reči o mogućnostima saradnje u oblastima kao što su obrazovanje i zapošljavanje, ali i o obeležavanju zajedničke istorije i stradanja Roma, posebno tokom Drugog svetskog rata.

U saopštenju se navodi da mladi Romi širom Balkana dele zajedničke probleme i da je, iako postoji velika podrška vladama u regionu da urade više na integraciji i inkluziji, napredak spor i da je potrebno uraditi mnogo više da bi rezultati bili vidljivi.

"Iz tog razloga mladi Romi žele da uzmu aktivniju ulogu u razgovorima sa vladama i međunarodnim organizacijama kako bi se njihov glas čuo, i njihove potrebe prepoznale", navedeno je u saopštenju.

Učesnici osim sa Zapadnog Balkana dolaze i iz drugih evropskih zemalja, iz Mađarske, Rumunije i Belgije, kako bi govorili o perspektivama evropske saradnje i mogućnostima prenosa iskustava važnih za unapređenje položaja Roma, a posebno mladih Roma. Novi Sad je odabran kao grad koji je odabran za Evropsku prestonicu mladih 2019. godine, a sama organizacija OPENS je podržala održavanje ovog događaja.

"Za Regionalnu kancelariju za saradnju mladih važno je poslati poruku romskim organizacijama da su oni jedan od prioriteta za nas", rekao je generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih Đuro Blanuša.

Organizator događaja je Udruženje mladih Roma Srbije. Regionalna kancelarija za saradnju mladih finansijski je podržala projekat umrežavanja mladih Roma u regionu, u okviru svog drugog poziva koji je finansiran od strane Fonda Ujedinjenjih nacija za izgradnju mira.

Projekat je takođe podržao i Regionalni savet za saradnju u okviru svog programa Integracija Roma 2020.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva