:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Avgust 18, 2023   16:50

0

98

Mladi vojnici: U Vojsci se postaje čovek, čast je služiti Srbiji

Centar za obuku kopnene vojske (KoV) u Požarevcu namenjen je za obuku kopnene vojske, odnosno, specijalnosti KoV gde se obučava 53 specijalnosti, a trenutno se u njemu obučavaju i mladi koji su se prijavili za dobrovoljno služenje vojnog roka (DSVR), a koji poručuju da time ispunjavaju dečačke snove.

Mladi dobrovoljci u izjavi za T a n j u g ističu da je biti vojnik "ono o čemu su oduvek sanjali", te da su prijateljstva koja su za sada stekli tokom služenja, ona koja će trajati ceo život.

Vojnik Sergej Papić, koji ima 20 godina u vojsci je dva i po meseca. Kako kaže, mesec i po dana je služio osnovnu pešadijsku obuku u Somboru, a u Požarevcu je na specijalističkoj obuci.

"Obuka je vrlo intenzivna, zanimljiva, mnogo se radi, rano se ustaje ima mnogo obaveza, ali preporučio bih svakome da dođe i odsluži jer može mnogo da se nauči. Jako je lep osećaj biti deo Vojske, a zbog tog osećaja sam i došao, jer i moj deda i moj otac svi su služili vojni rok, služili Srbiji.

Želja mu je da se osposobi da jednog dana, ako bude trebalo, bude sposoban da brani svoju državu.

Kako ističe, ne planira da posle obuke koja traje šest meseci skine vojnu uniformu.

"Moj cilj je da kada završim dobrovoljno služenje konkurišem za profesionalnog vojnika, a kako imam četvrti stepen stručne škole, voleo bih da konkurišem za kurs za podoficira", planira mladi vojnik.

Osim obuke, vojska mu je, kako kaže, već donela i kumstvo.

"Druženje u vojsci je prelepo, tu sam upoznao najboljeg druga koji će mi uskoro biti i kum", kaže Papić.

Njegov kolega, dobrovoljac i mladi vojnik Vasilije Milanović koji ima 19 godina kaže da je na DSVR došao da bi se obučio i jednog dana, ako zatreba pomogao svojoj državi, ali i zbog stalnog zaposlenja. 

"Ovde je sve puno adrenalina, to je ono što sam hteo kad sam bio mali, i polako mi se ispunjava jedan dečački san. Ovde sam dva i po meseca, a jedan vojnički dan izgleda odlično, ustajemo rano, jutarnje vežbe, doručak, prepodnevna obuka, sve što treba jedan vojnik da radi", kaže mladi vojnik Milanović.

Smatra da je dobrovoljno služenje vojnog roka dobro plaćeno, te da se dosta nauči.

"Postane se čovek, što bi se reklo, vojska je jedna prelepa stvar. Porodica je ponosna na vas, vi osećate ponos, upoznate drugare sa svih strana, jednog dana možda budemo i kućni prijatelji, to se nikad ne zna", ističe Milanović.

Centar za obuku kopnene vojske u Požarevcu ima tradiciju i baštini tradiciju od prvog centra za obuku koji je još za vreme Miloša Obrenovića, 1826. godine počeo sa radom i nastavio do današnjeg dana, objasnio je za T a n j u g komandant Centra za obuku KoV, pukovnik Duško Jović. 

Takođe, kako ističe pukovnik Jović, Centar je nastavio tradicije i prethodnih jedinica i vojske koje su radile i bile na teritoriji kompletnog Balkana i Republike Srbije.

"Centar je namenjen za obuku kopnene vojske, odnosno, specijalnosti kopnene vojske, a obučava 53 specijalnosti. Komanda Centra za obuku Kopnene vojske je ujedno i Komanda garnizona Požarevac, kome pripadaju Braničevski, Podunavski i Pomoravski okrug", kaže on.

Dodaje da centar datira od 2006. godine i od tog dana je u ovom sastavu, specijalnosti vojnika su pešadije, artiljerije, oklopnih jedinica i inžinjerije, specijalnosti vojne policije i izviđača.

"Kroz centar je od postanka do danas prošlo više od 15.000 vojnika, a pored te kategorije, centar obučava i profesionalne vojnike na dodatnom osposobljavanju, oficire, podoficire za dužnosti i specijalnosti kopnene vojske. Takođe, i rezervni sastav za potrebe odbrane Republike Srbije", rekao je komandant Centra.

Pojašnjava da vojnici na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka prvo završavaju obuku u centrima za osnovnu obuku, nakon završene obuke u centrima za osnovnu obuku, upućuju se u specijalističke centre, a jedan od tih centara je i u Požarevcu. 

"Pre svega svim mladim ljudima bih predložio da pokušaju i da se okušaju u služenju vojnog roka, jer smatram da je to patriotska dužnost, koji svaki pripadnik ove zemlje treba da izvrši i bude spreman za potrebe odbrane, da bude obučen i osposobljen da pruži taj doprinos zemlji", poručio je komandant Centra za obuku KoV u Požarevcu, pukovnik Jović.

Kada je reč o uslovima za prijavljivanje kandidata za DSVR, prvi uslov je da je državljanin Republike Srbije, te da je zdravstveno sposoban što utvrđuje zdravtsvena vojnolekarska komisija, pri vojnomedicinskim centrima Ministarstva odbrane, objasnio je za Tanjug referent u Odseku za obuku Komande Centra za obuku Kopnene vojske, major Željko Fuštić.

Dodaje da poziv za DSVR koji je otvoren tokom cele godine važi za mladiće i devojke starosti od 19 do 30 godina života.

"Za DSVR mogu da se prijave i muškarci i žene, a naglasio bih da je za građane muškog pola prvi i osnovni uslov da bi se lice prijavilo za služenje vojnog roka to da se upiše u vojnu evidenciju, koja se realizije sa navršenih 18 godina. Kada se prijavljuju pripadnice lepšeg pola, one se u tom trenutku uvode u vojnu evidenciju i ravnopravno pristupaju lekarskim pregledima kao i muškarci", rekao je major Fuštić.

Podsetio je da nakon uvođenja u vojnu evidenciju, lica koja žele da služe vojni rok mogu da se prijave na tri načina, lično, odlaskom u centar Ministarstva odbrane lokalne samouprave, preko e-uprave i preko Pošte Srbije gde se popuni prijava za dobrovoljno služenje vojnog roka.

"Nakon prijave kandidata i kompletiranja dokumentacije, od strane Centra Ministarstva odbrane, zakazuju se termini preko regionalnih centara u vojno-zdravstvene ustanove i realizuju se u vojnomedicinskim centrima - Beograd, Novi Sad i Niš. Sastoje se od opštih pregleda - laboratorijskih, pa do specijalističkih - oftamoloških, i drugi", naglasio je major Fuštić.

Na pitanje na koji način se određuje kom će rodu i specijalnosti vojno lice pripasti, major Fuštić pojašnjava da postoje uslovi koji određuju regrutaciju, a utvrđuje je na nivou vojna prvostepena regrutna komisija u čijem sastavu su oficir, načelnik centra ili njegov zamenik, zatim, referent i lekar.

"Ta komisija, u odnosu na sposobnosti, završene škole i potrebe Vojske Srbije određuje licu specijalnost, a ukoliko se odluče za ostanak u Vojsci, oni kasnije mogu i napredovati u svojoj karijeri", poručio je on.

Profesionalni vojnik, nakon dve godine efektivne službe i ukoliko ima četvrti stepen stručne spreme i ističe se svojim radom i zalaganjem, a od svog pretpostavljenog dobije pozitivno mišljenje i ocenu, može da se prijavi i uputi u Centar za obuku i usavršavanje u Pančevu, dodao je.

"Takođe, naredne kalendarske godine, odnosno posle tri godine efektivne službe, upućuje se na drugi stepen obuke i usavršavanja, odnosno na osnovni kurs za podoficire, koji traje oko šest meseci i dobija prvi podoficirski čin, čin vodnika i stupa u jedinice VS", kazao je za T a n j u g major Fuštić.

Takođe, profesionalni vojnik, kada postane podoficir, a ima završen i fakultet, te se iskažu potrebe VS, može dalje napredovati u profesionalnoj vojnoj karijeri i dobiti čin oficira, zaključuje on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Vojska Srbijemladi vojnici
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva