:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2023   8:08

0

120

Moskva na korak od raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiji; Kijevu fali oružje za kontraofanzivu

Rat u Ukrajini – 395. dan. Dok ruski predsednik Vladimir Putin najavljuje raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odlaže kontaofanzivu dok ne dobije dovoljno naoružanja od saveznika sa Zapada. Pentagon je saopštio da nema naznaka da se Rusija priprema da koristi nuklearno oružje. Borbe se i dalje vode za kontrolu nad gradom Bahmutom, iako Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe uspele da stabilizuju situaciju.

Ruske snage uništile pet ukrajinskih diverzantskih grupa u oblasti Kupjanska

Armijska grupa Zapad ruskih oružanih snaga, uništila je pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u rejonu Kupjanska, u Harkovskoj oblasti u Ukrajini, izjavio je danas portparol grupe Zapad, pukovnik Sergej Zibinski.

"Tokom dana u rejonu Kupjanska grupa trupa Zapad otkrila je i uništila pet neprijateljskih diverzantsko-izviđačkih grupa iz 14. i 92. zasebne mehanizovane brigade", rekao je Zibinski za TAS S.

Prema njegovim rečima, artiljerijska grupa Zapad tokom borbe je uništila dva samohodna artiljerijska sistema Krab poljske proizvodnje u rejonu naselja Petropavlovka i Revučeje, kao i haubicu D-20 u rejonu Prilipko, a zarobila je posadu neprijateljskog minobacača u rejonu naselja Olšana.

Norveška mornarica zabrinuta zbog aktivnosti modernih ruskih podmornica

Glavnokomandujući norveške mornarice, viceadmiral Rune Andersen, izrazio je zabrinutost zbog aktivnosti savremenih ruskih podmornica u severnom Atlantiku.

U izveštaju norveške TV2 se navodi da su ruske pomorske snage aktivne u vodama severnog Atlantika i da su među njima i najsavremenije ruske nuklearne podmornice "Severodvinsk" i "Jurij Dolgoruki", prenosi RIA Novosti.

"Ove podmornice su moderne, nečujne i opremljene savremenim projektilima", rekao je Andersen i upozorio da  "predstavljaju pretnju" strateškim ciljevima u SAD i Evropi.

"Severodvinsk" je ruska višenamenska nuklearna podmornica četvrte generacije, a "Jurij Dolgoruki" je strateška nuklearna podmornica.

Ruske jedinice noćas granatirale Dnjepropetrovsku oblast

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Serhij Lisak objavio je na svom Telegramu kanalu da su ruske trupe tokom noći izvršile artiljerijske udare i napade dronovima na dve zajednice u regionu i pogodile naselja Marhanec i Velikomihajlivska.

Prema njegovim rečima, pripadnici službe prve pomoći proveravali su mesta napada, ali nije bilo prijavljenih žrtava, a nije precizirao kolika je materijalna šteta, prenosi Kijev Indipendent.

Guverner Lisak je izjavio da je Dnjepropetrovska oblast česta meta ruskih napada od početka sukoba 2022. godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je sporazum o razmeštanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Putin je naglasio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što i SAD kod svojih saveznika.

Sa druge strane, Pentagon je saopštio da nema naznaka da se Rusija priprema da koristi nuklearno oružje.

Šef Međunarodne agencije UN za atomsku energiju posetiće ukrajinsku nuklearnu elektranu "Zaporožje" sledeće nedelje kako bi procenio ozbiljnu bezbednosnu situaciju tamo, saopštila je IAEA. Rafael Grosi je u saopštenju rekao da su opasnosti od nuklearne bezbednosti u ruskoj elektrani "suviše očigledne".

Vrhovni komandant ukrajinske vojske rekao je da njegove snage odbijaju ruske trupe i da stabilizuju situaciju u borbama oko grada Bahmuta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o značaju koji Ankara pridaje trenutnom prekidu rusko-ukrajinskih sukoba uz pomoć pregovora.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da Oružane snage Ukrajine još uvek ne mogu da pokrenu kontraofanzivu koja je bila planirana za proleće, ističući da su Kijevu potrebni municija i borbeni avioni.

9:46 - Oko 70 ukrajinskih vojnika se predalo u DNR u poslednje dve nedelje

Bezbednosna agencija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR),  saopštila je danas je u protekle dve nedelje oko 70 ukrajinskih vojnika položilo oružje i predalo se ruskim snagama na teritoriji DNR.

"Oko 70 ukrajinskih vojnika se predalo samo u protekle dve nedelje. Većina njih je dobrovoljno položila oružje, želeći da spase svoje živote", rekao je u intervjuu za TAS S oficir bezbednosne agencije.

Prema njegovim rečima, većina njih se borila na linijama fronta u Avdejevki, Donjecku i Ugledaru.

Izvor: T a n j u g, RTS

RusijaUkrajinaratBelorusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva