:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 24, 2024   12:02

0

43

Dodik: Srpska je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD

Republika Srpska je pod stalnim sankcijama koje predvode SAD i čini sve na merama zaštite, rekao je danas na Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Sankt Peterburgu predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u obraćanju ukazao na globalni problem u krizi lanaca snabdevanja usled politički motivisanih sankcija.  

"Republika Srpska je direktno izložena ovoj vrsti rizika i pod stalnim je sankcijama koje predvode SAD. Činimo sve na merama zaštite kroz diverzifikaciju izvora snabdevanja", rekao je Dodik, koji se prvi obratio na Sastanku o bezbednosti u okviru prve plenarne sednice "Obezbeđenje informacione bezbednosti u uslovima formiranja policentričnog svetskog poretka: izazovi i mogućnosti".  

On je, prenosi Srna, naveo da odgovor na taj izazov leži u izgradnji multilateralne platforme i informacija koja će sadržati podatke o svim proizvođačima i detaljnim karakteristikama opreme koje će voditi države koje garantuju kvalitet informacija.  

"Na ovaj način će se omogućiti globalna pristupačnost tehničkih informacija i diverzifikacija lanaca snabdevanja“, istakao je Dodik.  

Takođe, predsednik Srpske je ukazao i na problem od opasnosti direktnih sajber napada. "Odgovor na ovaj izazov leži u multilateralnim međudržavnim okvirima razmene informacija o pretnjama", rekao je Dodik.  

Kao problem je naveo i masovnu upotrebu veštačke inteligencije, ističući da se u budućnosti mogu očekivati napadi sistema zasnovanih na veštačkoj inteligenciji protiv institucija i kritičnih infrastuktura država. "Odgovor na ovaj izazov leži u neophodnosti državnih sistema zaštite u formi obezbeđivanja nacionalnog sajber prostora", smatra Dodik.  

Zaštitu dece i omladine od štetnih internet sadržaja Dodik smatra prioritetom od najvećeg značaja, navodeći da se u Republici Srpskoj studiozno pristupilo ovoj problematici kroz izradu nacionalnih mera zaštite.  

Sednici na kojoj se Dodik obratio predsedava sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva