:

:

TV Most

clock

Februar 20, 2023   14:27

0

111

Na 101. godišnjicu lista “Borba” jereju Nenadu Stojanoviću priznanje za najborbenijeg u 2022.

List „Borba“ ove nedelje obeležava 101 godinu od kako je 19. februara 1922. godine, iz štampe izašao prvi broj ovog časopisa. Na svečanoj akademiji povodom jubileja, priznanje za najborbenijeg u 2022. godini, biće uručeno jereju Nenadu Stojanoviću, parohijskom svešteniku u crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Ovaj važan datum, biće obeležen u sredu 22. februara, svečanom akademijom u Beogradu, na kojoj će istaknutim pojedincima i firmama, biti uručena priznanja.

Jedno od njih – priznanje za najborbenijeg u 2022. godini, biće uručeno jereju Nenadu Stojanoviću, parohijskom svešteniku u crkvi Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice.

„Nenad će biti naš gost. Uručićemo mu priznanje na svečanosti kojoj će prisustvovati sa suprugom i njihovih pet sinova. Biće to prilika da se još jednom družimo. Sve je priča, dok ne dođete dole, dok ne doživite i vidite u kakvim uslovima živi  i bori se inikada ga niste čuli  da ispali i jednu otrovnu strelu ka svojim komšijama“ kaže, gostujući u programu Radija Kosovska Mitrovica direktro „Borbe“ Andrija Jorgić, koji je nedavno lično posetio porodicu Stojanović i na licu mesta se upoznao sa okolnostima pod kojima se život ove jedine srpske porodice u južnoj Mitrovici odvija.

„Otac Nenad je posvećen tome da obnovi crkvu koja je bila spaljena, da iškoluje decu… Kroz njega mi vidimo sve Srbe i sve porodice koje žive slobodno mogu reći u getu i znamo da ima nade za nas“ dodao je Jorgić.

Govoreći o 101 godini  „Borbe“ kaže da iako je istorija ovog medija duga, obeležavanje godišnjice će proći sa manje osvrtanja na prošlost i više fokusa na poslednje tri godine tokom kojih je „Borba“ u potpunosti posvećena kulturi, umetnosti, sportu i turizmu.

„Prošle godine smo obeležili prvi vek postojanja imena „Borba“  a ovom prvom godinom nakon toga, gazimo drugi vek.Nadam se da će ovaj drugi vek ići mnogo lakše i da zajedno prebrodimo sve izazove koji nas očekuju u narednom periodu“, rekao je Jorgić.

Prvi broj „Borbe“je izašao 19. februara 1922. godine u Zagrebu. List je zabranjivan u više navrata tokom XX veka. Gubio je politički uticaj i povraćao ga. Nakon 87 godina izdavaštva, list je konačno ugašen.  

Godine 2020, 11 godina po gašenju dnevnog lista Borba, pokrenut je časopis istog imena — “Borba”, koji se pre svega bavi kulturom, obrazovanjem, tradicijom i turizmom.

U dnevnim novinama “Borba” stasali su mnogi cenjeni novinari. Osim toga, Izdavačka kuća “Borba” pokrenula je na desetine štampanih izdanja, od časopisa za decu Kekec do Večernjih Novosti i dnevnog lista Sport, koji je decenijama bio jedini sportski dnevnik u nekadašnjoj Jugoslaviji. Među brojnim novinarima i dopisnicima Borbe bili su i Dobrica Ćosić, Miloš Crnjanski, Ivo Andrić, Slobodan Glumac, Bogdan Tirnanić, Branko V. Radičević, Slobodan Selenić i mnogi drugi.

U “Borbi” je začeta ideja o pokretanju Ateljea 212, kada su se predstave igrale u sali za održavanje sastanaka u prizemlju zgrade, koja je preko dana služila za sastanke, a uveče za pozornicu u koju je moglo da stane tačno 212 stolica. Grupa novinara je u zgradi “Borbe” 1970. godine pokrenula radio stanicu Studio B.

Izvor: Radio Mitrovica sever; Foto: Dankos tv

KiMlist Borbajerej Nenad Stojanovićpriznanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva