:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jun 11, 2022   12:44

0

189

Na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice slika potresna - oskrnavljeni grobovi, porušeni spomenici

Pravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice, i ove godine su na letnje ili Duhovske zadušnice, obišli grobove svojih najmilijih u južnom delu grada. Slika nepromenjena - oskrnavljeni i porušeni grobovi uvek iznova stvaraju dubok osećaj tuge i neverice. Pa ipak, Srbi ne odustaju od poseta groblju, kako bi  zapalili sveće za pokoj duše preminulih.

Svaki put kada dođu na zadušnice, naše sugrađane potrese slika oskrnavljenih grobova i porušenih spomenika, nekih toliko da ih ne mogu pronaći, kako bi upalili sveće svojim najmilijima.

"Ja sad živim u Beogradu, dolazim organizovano ovde, i svaki put se zbunim, ovo je strašno, ne mogu ni grob ni spomenik da pronađem. Ovo je žalosno. Mnogo mi je teško i svaki put kad dođem sve je gore i gore", kaže uplakana Nada Marjanović.

Slavica Jargić sa nevericom posmatra prizor oko sebe i pita se: "Ne znam zašto im smetaju spomenici. Njihovo groblje u našem, severnom delu, niko ne dira. Zašto, čemu? Mrtvi im nisu ni za šta krivi". 

Dolazak na groblje, koje se nalazi u južnom delu Kosovske Mitrovice, uvek izazove pomešana osećanja. Sa jedne strane, vole što mogu da dođu, a sa druge strane, tuga je neizmerna, jer je stanje svaki put sve gore.

"Radosna sam što sam mogla da dođem, da zapalim sveću, ali sam i razočarana, jer nema pomaka. Verujem da će doći vreme da se spomenici poprave, podignu, i verujem da neće ovako da ostane", kaže Rada Gašić Utvić.

Svi se odavde kući vraćaju tužni i razočarani zbog činjenice da je svaki put neki novi spomenik porušen, ili nedostaje. 

"Tražim ovde roditelje, braću, sestre. Ja ovde imam četiri groba, sve je uništeno, sve je upropašćeno. Užas, ne mogu da se smirim, razmišljam šta i kako dalje posle svega ovoga. Ne verujem da će išta da se popravi".

Pravoslavno groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice oskrnavljeno je 1999. godine, a potom i u martovskom pogromu 2004. I danas, nakon više od dve decenije, slika se ne menja. Preko 80 odsto nadgrobnih spomenika je uništeno. Sa druge strane, na muslimanskom groblju u severnom delu Kosovske Mitrovice nema nijednog porušenog, niti oštećenog spomenika.

Izvor: TV Most

zadušniceKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva