:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo finansija

clock

April 11, 2022   19:28

0

155

Na prelazu Preševo-Tabanovce tabla "Otvoreni Balkan"

Na ulaznoj strani graničnog prelaza Preševo-Tabanovce početkom meseca postavljena je tabla "Open Balkan", kojom je obeležena traka namenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije sa statusom Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO), potvrđeno je iz ministarstva finansija Srbije.

„Nastavljamo sa sprovođenjem inicijative Otvoreni Balkan kako bi olakšali poslovanje privredi i ubrzali protok roba. Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u našoj zemlji“, rekao je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali.

On je podsetio i da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije:

"Čime ćemo biti još privlačniji investitorima, koji će moći da dobiju radnike iz sve tri zemlje".

„Rešavamo pitanja koja muče privredu poput čekanja na granicama i komplikovanih administrativnih procedura, ili nedostatka radne snage. Sve su to stvari koje donose mnogo koristi svim zemljama članicama Otvorenog Balkana“, zaključio je. 

Mali je ocenio i da je "Otvoreni Balkan" od "ogromnog značaja" za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje ekonomija, a podsetio je i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim olakšavanja trgovine, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Podsetimo, Kosovo nije podržalo ovu inicijativu. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

prelaz Preševo-TabanovciOtvoreni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva