:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 18, 2019   12:12

0

209

Nadbiskup Hočevar: Krst je simbol i božje dobrote i ljudskog zla

Za katoličku crkvu i vernike danas je Veliki četvrtak. Ovaj dan označava poslednji dan korizme, a uveče započinje vazmeno trodnevlje - Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota, koji završavaju Hristovim uskrsnućem, praznikom Uskrsa.

Nadbiskup Stanislav Hočevar objasnio je da se danas završava doba korizme i počinje Trodnevlje. Crkva ostaje otvorena do pola noći kako bi se vernici molili, objašnjava nadbiskup.

Na Veliki petak nema slavlja i preuzimaju se svete tajne od današnjeg dana, dok je Velika subota dan molitve sabranosti, ističe nadbiskup Hočevar.

Prema njegovim rečima, Veliki petak je potresan jer ne predstavlja samo Isusovu muku i smrt.

"Kao što je rekao papa Benedikt 16, krst je ogledalo na kojem se vidi božja beskonačna dobrota ali i naše ljudsko zlo, slabost. Ljudi su odabrali da njega, izvor dobra, muče i ubiju. Zato treba stajati pred krstom, razmatrati to", istakao je nadbiskup u Jutarnjem programu RTS-a.

Subota ima posebno značenje – u crkvi nema glasa jer je Isus u grobu.

"Nema javnog bogosluženja osim privatne molitve, pojedinačno se dolazi u crkvu, a onda se u noći doživi ono što niko nije očekivao. Zato je uskršnja služba tako vesela", napominje nadbiskup Hočevar.

Podsetio je na ono što su Isusovi učenici doživeli kada im je posle vaskrsenja razlomio hleb.

"On im je sve tumačio, nisu ga prepoznali, ali su u trenutku kad je razlomio hleb, svi videli da je Isus... Mi tragamo, tražimo, ali dođe momenat kad nam se otvore oči, kad sve razumemo, da dođemo do dublje istine, dubljih otkrića, da dublje shvatamo život", ističe nadbiskup Hočevar.

Izvor: RTS

Nadbiskup Stanislav Hočevar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva