:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 31, 2020   15:20

0

167

Najgori dan za Srbiju, 7 mrtvih, 115 novozaraženih

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović saopštio je da je u Srbiji još sedam osoba preminulo usled novog virusa korona, a 115 je novoobolelih od Kovina 19. "Ovo je najgori dan za Srbiju", rekao je Stevanović na pres konferenciji u Palati Srbija.

Stevanović je na konferenciji za novinare rekao da su do sada ukupno 23 smrtna slučaja u Srbiji, uzrokovana korona virusom.

„Ovo nam je najgori dan za Srbiju, ali plašim se da nije najgori koji nas čeka. Ovo je rezultat nepoštovanja mera koje smo davali, molili i kumili“, rekao je Stevanović.

„Ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo prema sebi i drugima bliži nam se scenario Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti“, upozorio je on.

„I dalje se intenzivno družimo, pokušavamo da izbegnemo mere koje su neophodne da bismo sprečili širenje bolesti. Ako nastavimo tako da se ponašamo, ne postoji zdravstveni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih“, naglasio je on.

Stevanović je rekao kako se boji da će informacije u perspektivi biti i gore.

„Ja sad moram da idem da pomognem mojim kolegama koji provode ceo dan pod maskama i skafanderima, da pokušavamo da se borimo za one druge ljude koji se bore za svoj život u jedinicama intenzivnih nega“, rekao je Stevanović i zajedno sa kolegama iz Kriznog štaba napustio salu.

Srbija je ušla u 26. dan od početka epidemije korona virusa, tačnije od prvog zabeleženog slučaja.

U sklopu borbe protiv korona virusa Srbija je zatvorila granice, uvela policijski čas (radnim danima od 17 sati do 5 ujutru, vikendom od 15 sati do 5 ujutru), zatvorila parkove i propisala obavezni karantin za sve koji dolaze iz inostranstva, zbog rizika od zaraze.

Malu nadu uliva podatak da je poslednja dva dana zabeležen blagi pad broja obolelih. Međutim, kako je istakao naš poznati epidemiolog dr Predrag Kon, "ne može da bude loše što opada broj pozitivnih u poslednja dva dana, ali je to možda samo kratak predah i to ne sme da nas zavara".

Važni telefoni

Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima

U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.

Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Izvor: Танјуг, Blic

koronavirusSrbijapreminulizaraženi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva