:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2022   18:47

0

134

Najveće povećanje penzija do sada, uz stabilan kurs dinara  

Ministar finansija i funkcioner Siniša Mali izjavio je danas da će penzioneri dobiti nikada veće povećanje penzije između 18 i 20 odsto, pri čemu će biti sačuvan stabilan kurs dinara.

Na pitanje kako to da se iznose različiti procenti za najavljeno povećanje penzija, Mali je novinarima posle sednice predsedništva SNS rekao:

"Razlika u brojkama je u tome, pošto čekamo da vidimo da li će prvo povećanje biti od 1. oktobra ili 1. novembra. Ako je u oktobru onda je 18,2 odsto, a ako je od novembra onda je 19,1 odsto, zbog ovog jednog meseca manje. Dakle, biće između 18 i 20 odsto", precizirao je Mali.

Objasnio je da će se tačna cifra znati verovatno u septembru, kada se budu videli rezultati za predstojeća dva ili tri meseca.

Mali je istakao da je prosečna penzija bila u aprilu oko 264 evra, a da će sa ovim povećanjem biti 318 ili 320 evra, kao i da je cilj da do kraja mandata naredne vlade prosečna penzija bude 450 ili 500 evra.

"Ali, ni na koji način penzioneri neće biti zakinuti, pošto, i ako idemo mesec dana kasnije povećanje će biti veće, tako da će u oba slučaja povećanje za penzionere u apsolutnom iznosu penzije biti isto", dodao je Mali.

Kaže da je 2008. penzija bila podignuta dva puta za po 10 odsto, ali je kurs dinara podivljao prema evru sa 80 na 120 dinara.

"Zbog toga je celo to povećanje penzija bilo izgubljeno. Sada toga nemate, već imate u realnom iznosu povećanje penzija, nikada veće, uz veliku zahvalnost penzionerima što su najveći deo tereta reformi preuzeli na sebe", naveo je Mali.

Rekao je da će tim povodom imati sutra razgovore sa delegacijom MMF-a i da očekuje za to i njihovu podršku.

Mali je najavio da će povećanje minimalca biti dvocifreno, kao i rast plata u javnom sektoru, kao i da će prosečna plata do kraja naredne godine biti 710 evra, sa ciljem da do 2026. bude 1.000 evra.

Napomenuo je da je prosečna plata u javnom sektoru sada 634 evra, a da je pre desetak godina bila 331 evro.

Izvor: T a n j u g

Siniša Malipovećanje penzija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva