NATO:Obaveze KBS dogovorene kroz pisma koja nisu za javnost

:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2019   11:28

0

181

NATO:Obaveze KBS dogovorene kroz pisma koja nisu za javnost

U sedištu NATO-a u Briselu poručuju da je jasna obaveza po kojoj Kosovske bezbednose snage ( KBS) ne mogu da se kreću severno od reke Ibar bez odobrenja zapovednika KFOR-a. 

”Ova obaveza je zasnovana na razmeni pisama između kosovskih vlasti i Generalnog sekretara NATO 2013. godine”, izjavio je zvaničnik NATO za Tanjug. 

Na pitanje Tanjuga da li može da dobije uvid u ta dokumenta, NATO zvaničnik objašnjava da ta ”korespondencija nije dostupna za javnost”. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da obaveza KBS da traže odobrenje od KFOR pre ulaska na sever Kosova proizilazi iz Briselskog sporazuma dogovorenog 2013. godine.

Iako se nijedna od 15 tačaka Briselskog sporazuma ne odnosi direktno na obaveze Kosovskih bezbednosnih snaga, njihove dužnosti, posebno kada je reč o aktivnostima na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo, garantovane su kroz pisma koja su razmenili predsednik Kosova Hašim Tači i tadašnji prvi čovek Alijanse Anders Fog Rasmunsen. 

Nakon samog potpisivanja Briselskog sporazuma, 19. aprila 2013. godine, potpisnici, tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, zajedno sa bivšom šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton, sastali su se u Briselu sa NATO zvaničnicima.

Cilj tog sastanka je bio dogovor oko granicija za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. 

U razgovoru za Tanjug zvaničnik NATO ponavlja da su mnoge članice NATO jasno poručile Prištini da njihov potez transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga sada dolazi u pogrešnom trenutku.

On je upozorio da je važno da se svi uzdrže od izjava i koraka koji mogu imati ”nepredviđene posledice”. 

”Misija KFOR je tu da doprinese održanju sigurnosti, bezbednosti i slobode kretanja na Kosovu. Ona to čini nepristrasno, pođednako za sve zajednice, a na osnovu mandata dobijenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN”, kažu u sedištu NATO. 

Zvaničnik NATO izjavi za Tanjug zaključuje da tranzicija KBS neće ni na koji način uticati na mandat misije KFOR, koja će nastaviti da obezbeđuje sigurno okruženje na Kosovu na dobrobit svih građana koji tu žive. 

Izvor: T a n j u g

NATOVojska KosovaKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva